Pro sau contra vânătoare?

Poate că articolul ăsta ar fi fost bine să îl scriu în perioada când își cheamă Țiriac prietenii la Balc, pentru deja tradiționala și scandaloasa, pentru unii, vânătoare de mistreți. Dar în perioada aia vor fi deja destui pudibonzi care să umple onlineul de comentarii, așa că le-o iau înainte.

Nu pot să nu mă întreb, oare când am devenit atât de ipocriți? De când ne îmbrăcăm într-o haină a inocenței, a iubirii de orice viețuitoare, când noi nu știm nici măcar să fim oameni cu oamenii? Vânătoarea este în codul genetic al omului. Fie că vorbim de vânătoare n sensul propriu, fie că ne referim la ea simbolic. Am vânat animale de la începutul lumii pentru supraviețuire, când timpurile s-au schimbat și am descoperit alte modalități de a ne hrăni și de a ne asigura existența, am trecut la un alt nivel de vânătoare, de pândă, de asalt.

image

Toate astea cu greu pot fi înlocuite și nici nu cred că ar fi ok. Lumea se bazează pe un echilibru, pe legea celui puternic și al celui slab. Imaginați-vă o lume condusă doar de Remus Cernea, în care toate animalele, de la delfini la ciori ar fi protejate prin lege și nu am mai avea voie să facem nimic. Oare am mai încăpea cu toții pe acest pământ? Oare am ajunge sclavii unei lumi în care să împărțim străzile cu leii și cu urșii și mistreții care, suprapopulați, ar coborî până la intimitatea caselor noastre.

Din fericire, mai există și oameni raționali. Care înțeleg lucrurile acestea. Și care încă mai practică vânătoarea, nu neapărat din plăcerea dea vedea suferința animalelor, ci pur și simplu pentru a păstra echilibrul lumii. Eu, personal, trebuie să recunosc că nu am fost niciodată la o partidă de vânătoare. Dar mă tentează ideea. Tocmai de aceea, în ultima perioadă petrec ceva timp pe siteuri de specialitate, interesându-mă de imbracaminte de vanatoare sau despre performanta unei arme de genul Blaser R93, una ce nu lipsește, sunt sigur, din colecția fiecărui vânător care se respectă.

Și cine știe, poate, cândva, voi avea și șansa de a participa la o goană, una făcută după toate regulile și tradițiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p