Prima casă, o iluzie

Nu cred că trece o zi în care să nu fiu întrebat, mai ales de familie, când, vorba ceea, ne aşezăm şi noi la casa noastră:)) ) Fie că e vorba de căsătorie, fie că vorbim efectiv de mutatul într-o casă care să fie a mea. Acum, lăsând un pic gluma la o parte, fiecare din aceste variante se leagă între ele şi determină, cel puţin pentru mine, o mare, mare tristeţe.

De ce? Foarte simplu. Pentru că dacă se poate vedea undeva eşecul nostru ca societate după 23 de ani de pseudo democraţie, aici este unul din locurile dintre cele mai vizibile. Statul român s-a dovedit incapabil de a mai oferi şanse reale tinerilor care doresc să aibă propria lor casă, căminul lor. Bine, aici discuţia este una extrem de lungă şi controversată.

Mulţi spun că spiritul nostru de proprietari este prea dezvoltat pentru posibilităţile noastre economice şi sociale. Şi că am putea lua exemplu de la marele licurici, unde numărul proprietarilor este infinit mai mic decât al celor care alg să îşi petreacă toată viaţa ca nişte chiriaşi. Iarăşi, şi aici încep disputele, pentru că vor veni unii şi vor spune: decât să plăteşti toată viaţa o chirie, mai bine o tranformi într-o rată şi măcar poţi spera că la un moment dat, peste mulţi zeci de ani, vei putea şi tu să te numeşti proprietar şi să intri, cum spun bătrânii, în rândul lumii.

De 10 ani plecat de acasă şi venit în Bucureşti, mi-am petrecut toţi aceşti ani într-o perpetuă stare de chiriaş care ştie ce are de plătit lunar şi e conştient că atâta timp cât face asta are acces la toate facilităţile. Am schimbat zonele şi proprietarii şi în tot acest timp am stat şi am aşteptat să vină acel moment zero, momentul perfect, în care să pot să fiu sigur că voi putea dulce la achiziţionarea unei case. Numai că planetele nu au fost aliniate aşa cum îmi doream.

casalemn

Şi aici ne întoarcem iarăşi, deşi unora nu le face plăcere asta, iar în multe privinţe nici mie, către perioada comunistă. Unul din lucrurile bune pe care eu cred că le făceau comuniştii era faptul că odată ieşit de pe banca facultăţii sau a liceului profesional, ţi se punea la dispoziţie un loc de muncă şi primeai o casă. Nu zice nimeni că acest trebuie aplicat la fel în ziua de azi, dar nici nu poţi veni să spui că tu sprijini tineretul şi să scoţi pe piaţă un program, Prima Casă, care şi-a dovedit inutilitatea de la bun început.

Ca atare, iau foarte în serios varianta de a-mi construi cea ma ieftină şi ecologică locuinta din lemn, eventual şi undeva aproape de pădure, care să se încadreze pefect în decor.  Avantajele unei astfelde opţiuni sunt destule, plecând de la beneficiile pe care le aduce un trai în natură, până costurile extrem de mici, atât cele de construcţie cât şi de întreţinere. Plus că, dacă mă plictisesc, îmi pun casa în mişcare şi mă duc cu ea unde vreau:)) ).

6 thoughts on “Prima casă, o iluzie”

 1. Bine mai desteptule ….de cand , ” locuinta din lemn ” este …ecologica ??? Poate in mintea lui Verestoy Attila dar mataluta sa mai pui botu’ la asa prostie ….cum este cu putinta ? Locuinta ecologica 101% este cea facuta , construita din chirpici { amestec de lut , balegar si paie sau numai din lut si paie } si-n plus de asta este calduroasa iarna si racoroasa vara . Ti-o spune mandea deoarece ” villa” in care-mi am resedinta …este pe jumatate construita din chirpici avand pereti d e 60 cm. grosime . Am vazut ca mai nou si aia din UK asi fac astfel de resedinte ecologice . Daca te apuci sa tai pomii din padure pentru a folosii lemnul rezultat la constructia unei case…aia numai casa ecologica nu mai este . 8) De unde atata ecologie cand tu distrugi natura pentru a-ti construii o casa ??? 8)

 2. Oricum inteligent mod de a face reclama cuiva sau la ceva anume ! Felicitari Iancule , te dovedesti a fi un excelent …manager de reclama ! Poate ca vreodata vei folosii aceasta inclinatie , acest talent , pentru gasirea unui al doilea job …in cazul ca la chestia cu biserica si BOR-ul … nu se vor mai gasii fraieri ca sa puna botu ‘ !!!! 80

  1. @marian multumesc, incerc totusi sa pastrez o nota standard a modului cum scriu, chiar daca astea sunt articole advertoriale. e vorba, pana la urma, de respectul meu fata de cititorii mei:)

 3. Care mod inteligent de a face reclama? Improscatul cu noroi in alte chestii e inteligenta?

  Prima Casa a fost un program bun dpdv conditii. Multa lume chiar are o casa care va putea fi sfintita conform noului mercurial al javrelor.

 4. Sunt doua aspecte:
  1) dorinta de a deveni proprietari. Are lagatura cu istoria recenta (ultimii 50 de ani).
  2) casa in afara orasului care nu e asa cum se spune, mai ieftina, mai placuta, mai, mai. Viata reala ne arata ca:
  – nu ai gradinite, scoli, bone in zonele limitrofe orasului
  – nu exista transport in comun => costuri mari cu achizitie masina, intretinere, benzina
  – nu exista infrastructura => durata mare de deplasare
  – intretinere mai mare ca o locuinta din oras.
  – etc

  1. @frone ma uitam asta iarna la cei care si-au facut case in corbeanca si care au ramas blocati efectiv acolo, caci nu aveau nicio cale de iesire. Sau la cei care nu au canalizare si alte cele si la prima ploaie, vai de mama lor

Leave a Reply

Your email address will not be published.