Povești din trafic

A venit primăvara, cred că am simțit cu toții asta. Și odată cu ea, cel puțin în București, am primit la pachet și oferta, devenită deja o tradiție, de a ne ”bucura” și de praful, poluarea și aglomerația cum numai în București poți avea.

De ceva ani tot fac un pariu personal cu orice e dispus să mă asculte, și anume că va veni, e foarte aproape, ziua când Bucureștiul va paraliza din punct de vedere al traficului, oamenii pur și simplu vor ieși din mașini, le vor lăsa acolo unde sunt și o vor lua pe jos spre destinație.Iar acest moment chiar nu este atât de departe pe cât ar crede unii.

An după an, situația devine și mai gravă. Numărul înmatriculărilor crește în permanență, casarea mașinilor vechi, deși prinsese un pic de viață odată cu programele ”Rabla”, a revenit la normal, oamenii nu sunt nici ei deloc dispuși să își regândească obișnuința de a circula om și mașină, în loc să găsească alternative prin care mai mulți oameni să folosească o mașină. Am trăit pe viu imaginea în care o întreagă familie: soț, soție, copil, toți trei lucrând în același loc veneau fiecare cu mașina sa la muncă. E asta o idioțenie au ba?

image

Ca să nu mai vorbim de incapacitatea autorităților de a face ceva în acest sens. Bucureștiul este un oraș gândit, ca infrastructură, doar pentru câteva sute de mii de mașini. Ori, conform ultimelor cifre venite de la autorități, azi, chiar acum când scriu aceste rânduri, tranzitează sau circulă efectiv prin oraș un minim de 1.8 milioane de autovehicule. O enormitate ! O enormitate căreia Oprescu nu i-a găsit nicio soluție. Nici măcar el nu mai crede în fantezistul proiect al autostrăzii suspendate.

Nici noile sale creații, gen Pasajul Basarab, nu au făcut mare lucru, pentru că, nu-i așa, români fiind, le-am gândit prost. Mai rămâne să apelăm și noi iar la o experiență veche de pe vremea comunismului, care a fost încercată de curând chiar și la Paris, să introducem regula soț / fără soț, astfel încât să mia reducem din nebunie. Dar oare o fi suficient? Greu de spus.

Peste tot în România problema traficului devine una din ce în ce mai serioasă. Avem o țară pentru care drumurile nu au fost gândite la valorile de trafic de acum. O țară fără autostrăzi, dar cu șoferi din ce în ce mai indisciplinați, alături de care riști în orice moment să pățești ceva la mașină. Așa că e bine să știi de exemplu, cine face cele mai profesioniste tractari Timisoara , pentru că, niciodată nu știi ce ți se poate întâmpla.

Mai ales în România, unde toți suntem șoferi și asta ne ocupă tot timpul.

2 thoughts on “Povești din trafic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *