Povesti cu parfum de maharadjahi

Custodele care mi-a deschis usa mi-a parut, ca si muzeul pe care il avea in grija, din alte vremuri…Ca intr-un vechi film de epoca, intunecata cladire era invaluita de perdele rasucite de verdeata, cu un aer misterios si datator de spaime. Deschisesem poarta veche cu oarece retineri si asteptam ca in dosul usii sa apara o vrajitoare cel putin , daca nu cumva chiar o fantoma.

Am trecut pragul nu fara o ezitare desi am dat de chipul zambitor si luminos, in total contrast cu aspectul cladirii. Inutil sa spun ca, undeva, in adancul inimii, si evident sub influenta filmelor de groaza, am sperat ca fiinta bonoma de dinaintea mea nu se va transforma pe neasteptate in cu totul altceva.

Domnul, fara sa banuiasca ce e in mintea mea, m-a poftit in holul central, intunecat, imens, apasator, cu aceeasi atitudine amabila. Si mi-a oferit, cum altfel, un loc pe scaun, un scaun , zicea el , din secolul 14, arta din colectia maura.

muzeele-vaticanului-din-roma-4_qclv

Eram acolo pentru a prezenta un catalog de produse sanitare pentru ca domnul sunase la firma unde lucrez si isi exprimase dorinta de a schimba cate ceva prin baie, deoarece muzeul era vechi si avea nevoie modernizari pe ici pe colo.

Pentru a ma lamuri mai bine, domnul mi-a spus ca, desi cladirea era foarte veche, de peste doua sute de ani, conducerea muzeului a decis sa modernizeze spatiile a caror stare cerea neaparat acest lucru. Cu obiecte noi, care sa apartina, intr-un deplin contrast cu restul, si prezentului. Asa se explicau, alaturi de secretaire-urile cu intarsii si scaunele imbracate in piele, numeroasele aplice cu forme indraznete sau covoare cu imprimeuri moderne.

Grupul sanitar, parca vechi si el de cand lumea, trecuse de-a lungul timpului prin mai multe transformari. Acum se dorea ceva modern, nu foarte extravangant, asa ca mi-a fost foarte usor sa propun obiecte sanitare fabricate in Austria printre care si niste chiuvete baie dragute care , prin aspectul lor modern si calitate, fac fata in orice fel de locatii, mai mult sau mai putin pretentioase. Pretul, de asemenea, era convenabil pentru ca, glumind, gazda mea imi spusese de la telefon ca nu vrea sa dea pe ele cat ar da pe o casa noua.

Propunerea mea a fost pe placul muzeografului, asa ca dupa rezolvarea chestiunilor pragmatice, ne-am relaxat la un pahar de ceai care se cerea neaparat povestit asa ca am dat drumul povestilor. Am aflat, astfel, ca muzeul gazduia exponate din aproape toate colturile lumii. Fusesera, fara indoiala, niste vremuri de neuitat, al caror parfum era pe vecie stins. Caci astazi povestile cu maharadjahi si vieti de lux din alte vremuri nu se mai spun nici macar la gura sobei, iar cei care le povestesc se pregatesc sa se duca si ei spre o alta lume, de poveste.

Am promis ca revin sa vad noua fata a muzeului si sa mai ascult povesti din vremuri de mult apuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :) :( :o 8) :eek: ;-( :grin: :wink: :arrow: :idea: :?: :!: :evil: O:) :-| :-* :-(( :poke: :love: :tired: :emotion: :party: :clown: :worried: X( :p