Poporul cu autostrăzi interzise

Mă uit de ceva timp cu interes la emisiuni de pe Discovery şi nu numai, despre cum în intervale scurte de timp, în diverse zone din lume, apar construcţii uimitoare, adevărate capodopere şi care întrec orice imaginaţie.

Şi nu, nu vă imaginaţi că asta se face numai prin Asia sau America. Chiar şi sârbii au realizat aşa ceva. Despre cum construiesc japonezii, chinezii sau americanii nu are rost să mai vorbim. Poduri peste Ocean, metrou prin munte sau zgârie nori gata să atingă plafonul de nori.

Apoi revin la România mea şi mă gândesc: ne-au luat 8 ani, parcă, ca să facem podul Basarab.

Am demarat proiectul Autostrăzii Transilvania cu mai mult de un deceniu în urmă şi apoi am lăsat totul baltă, ne pregătim să reziliem contract. Avem doar doua DN-uri care sunt cu adevărat circulate şi alea sunt vai de mama lor.

Ne mândrim cu câţiva km de autostradă şi în rest punem termene pe care nu le putem respecta. Ne costă un km de autostradă mai mult decât costă în orice ţară din lume. La noi, se construieşte ziua şi se demolează noapte, după un principiu brevetat în timp de război.

transalpina_urdele

Asta deşi avem absolut toate condiţiile necesare pentru a fi eficienţi: forţă de muncă bună, utilaje moderne,  (ce n-aş da să mă joc şi eu cu maşinării din alea uriașe, ce manevrează zeci, sute de tone) şi nevoia de a ne moderniza mai puternică ca niciodată.

E suficient să dai o căutare simplă pe internet, după placa osb sau pret betoniera și vei ajunge pe siteul celor de la arabesque.ro, locul ce, fără a exagera vreun pic, îl putem numi raiul constructorilor.

Ce ne lipseşte nouă ca popor de nu reuşim să ne ducem la bun sfârşit proiectele de modernizare şi dezvoltare? Greu de spus, greu de înţeles.Dar noi trăim acel paradox unic, când în România nu se construieşte nimeni, dar cei mai bogaţi oameni provin din domeniul construcţiilor.Asta în timp ce avem încă zone din ţară unde se trăieşte ca în Evul Mediu, lipsiţi de cele mai elementare drumuri sau condiţii de existenţă.

Ce m-a determinat să scriu acest articol? O știre care pur și simplu ne arată dimensiunea nesimțirii și a bătăii de joc în care trăim: CNADNR a anunțat că Transalpina, unul din cele mai frumoase drumuri din România, rămâne închis până când se vor monta parapeții de protecție. Care, bineînțeles că nu sunt montați.

Avem, așadar, două drumuri de poveste: Transfăgărășan și Transalpina. Și ambele stau închise mai bine de jumătate de an, asta doar datorită incompetenței autorităților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *