România de o stea pe Facebook–pericolul nesupunerii civice!

Inițail îmi programasem revenirea pe blog de la 1 septembrie, timp în care să mai aranjez un pic lucrurile prin el, să mai fac niște modificări și să îi dăm un aspect nou. Dar când te uiți la ce zile nebune trăim în această perioadă, zău că îmi este teamă că la 1 septembrie s-ar putea să nu mai avem o țară despre care să vorbim.

Nu de puține ori am scris și pe aici despre cel mai mare pericol pe care guvernarea PSD, cu singurul ei obiect de a scăpa de pușcărie liderul, îl aduce asupra României: disoluția instituțiilor statului, instaurarea haosului, a fricii, a terorii și, de ce nu, prin servilismul excesiv al instituțiilor statului, inclusiv inocularea gândului că o dictatură nu este foarte departe.

Este fix ceea ce trăim în această perioadă. Avem un sistem de justiție pus la pământ, atacat din toate părțile, cu toate pârghiile de putere doborâte sau pe cale să fie doborâte (Kovesi este înlăturată, Procurorul General nici el nu se simte bine, CSM este virusat, tagma judecătorilor se pensionează aproape toată iar procurorii se toarnă unii pe alții instituțiilor statului). Însuși Ministrul de Justiție dă sfaturi condamnaților cum să facă să scape de pușcărie folosindu-se de noile Coduri Penale.

Mai nou, inclusiv Poliția Română se află într-un proces de decredibilizare pe care cu greu ți l-ai fi putut imagina cu ceva timp în urmă. Da, știm de atâta amar de vreme că există șpăgari prin toate secțiile de poliție, că pedofilii și-au făcut din uniforma de polițist cea mai bună protecție. Știm că, dincolo de pozele cu studente de la Academia de Poliție, realitatea din această instituție este uneori atât de fardată că nici ei între ei nu se mai recunosc. Dar exista, cel puțin până mai ieri, un respect tacit, dacă vreți, pentru instituție și uniformă. Care, pentru mulți, se traducea inclusiv în teama de a face rău.

Cu o apetență de neînțeles, întregul Minister de Interne, de la Vlădică la opincă, a făcut tot ce i-a stat în putiință ca din Poliția Română să nu mai rămână nimic. Da, azi, principala răzbunare a fost să dăm rating de o stea pe Facebook. Mâine, unii mai cu tupeu vor considera că nu are rost să se mai supună controlului rutier, că pot conduce o mașină și fără teama că ar putea fi opriți de poliție. Alții vor începe să dea spargeri în locuințe cu polițistul de proximitate făcând rondul în spatele lor. La umbra întunericului, violatorii, pedofilii, se vor simți mai liberi ca niciodată să acționeze, pentru că polițiștii sunt ocupați să recupereze stelele pierdute de minister pe Facebook sau, de rușine, nici nu mai ies să își facă meserie.

Pericolul din ceea ce se întâmplă azi cu Poliția Română este mult mai grav decât că i-am umplut de o steluță pe Facebook. Pentru mulți, poate fi semnalul instaurării anarhiei. De la injurii și o steluță pe Facebook la nesupunere civică, în mintea unora este doar un pas. Ce ne facem atunci? Hai, cu steluțele am înțeles, ștergem ratingurile și blocăm conturile cu ajutorul lui Zuckerberg. Dar cu cei care în viața reală vor decide că respectul pentru lege și poliție valorează fix cât o stea pe Facebook?

Iar toate aceste lucruri se datorează faptului că, pentru prima dată în ultimii 28 de ani, vorbim de un guvern format din incompetenți, analfabeți, oameni lipsiți de orice capacitate intelectuală. Care nu sunt capabili să proiecteze în societate și mai apoi la scară internațională, fiecare respirație a lor. L-ați auzit pe Fifor azi cu rachetele balistice și Rusia? Cât de aproape am fost de un conflict, chiar daăc nu militar, NATO – Rusia având ca punct de pornire prostia acestui om care conducer Ministerul Apărării Naționale?

Balcaniul a fost mereu butoiul cu pulbere al Europei, dar parcă niciodată nu am avut atâția nerozi umblând cu foc deschis în preajma butoaielor pline de pulbere.

Sursă foto: Pinterest

2 thoughts on “România de o stea pe Facebook–pericolul nesupunerii civice!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *