Playlist electoral

Suntem de o săptămână în campanie electorală, asta dacă nu ați aflat până acum. Campanie electorală la capătul căreia vom merge la vot să ne alegem reprezentanții noștri în Parlamentul European.

Da, știu, dacă este să ne uităm la ce se dezbate acum în spațiul public, numai de Parlamentul European nu o să auzi. Era de așteptat ca această campanie să fie una în care să își facă loc și discursuri legate de cealaltă tură de alegeri, cele prezidențiale, dar parcă nu ne așteptam ca discursul politic să fie coborât atât de jos. Dar nu cred că mai este vreo surpriză pentru cineva. Politicianul român e născut să dezamăgească.

Când e campanie electorală, România pare a fi o țară neguvernată. Parlamentarii și-au luat liber o lună de zile (nu că nu ar fi oricum în vacanță), premierul își deleagă responsabilitățile către Generalul Izmană și ia țara la pas să ceară susținere pentru o candidatură la prezidențiale, el care nu vroia nici în ruptul capului să candideze.

Se umple țara de promisiuni, parcă vezi cum România se schimbă, ca într-o magie, la fiecare promisiune a politicianului: vom avea mii de km de drumuri, pac, apare imediat autostrada, vom avea bani, pac, din cer încep să cadă bancnotele de 100 de euro. Ce bine ar fi de ar fi așa de ușor, dar, din păcate, noi rămânem cu promisiunile, ei cu salariile mari de la Bruxelles.

concert

Plus că, la noi, campania electorală seamănă mai degrabă cu niște concursuri de mâncat mici, băut bere la metru și alte diverse activități ce aduc mai degrabă a serbare câmpenească. Ați văzut vreodată la noi să existe o campanie electorală în care să stai frumos la niște dezbateri, să primești întrebări din partea celor interesați, să dezbați subiecte controversate împreună cu ai tăi contracandidați? La noi e simplu, câștigă cel care te îndoapă cu mai mulți mici, bere și ceva făină pentru acasă. Iar mai apoi ne plângem că iar ne-au păcălit ăștia la vot.

Un subiect aparte legat de campania electorală este cel dedicat cântărilor. Păi cum să înghită românul așa, pe sec, micul și berea? E nevoie de ceva care să ajute la o digestie reușită și ce poate fi mai potrivit decât un concert. Îți iei alături un partener de sonorizari evenimente de calitate, îi chemi pe Smiley, Alex Belea, ce Velea, ceva muzică populară și gata, ai succesul asigurat.

Pentru artiștii din România două sunt marile momente dintr-un an pe care abia le așteaptă: Revelionul și campania electorală. Ambele au cam același caracter pentru ei. Umblă din oraș în oraș, din partid în partid, prestează câteva melodii, zic două vorbe de bine pentru candidat și pac, onorariul a fost virat în cont. Cei mai echidistanți dintre români, din punct de vedere politic, ei sunt. Da știu, nu e chiar ca și când noi am fi descoperit apa caldă în ceea ce privește acest mod de a face campanie sau de a-ți face imagine, se poartă și la case mai mari, ba chiar și la dictatori odioși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *