Plagiatul lui Ponta – doar o mică consideraţie

Într-o ţară normală, un astfel de detaliu nu ar trebui să conteze. Plagiatul ar trebui să fie plagiat şi atât. Dar trăim în România şi asta chiar ne ocupă tot timpul.

Deci, cine sunt cei care au decis că Ponta a plagiat?

– Marius Andruh, beneficiar al unui grant de 1.6 milioane de euro, printr-un ordin semnat de ministrul Bacalaureat, Funeriu. Nu putem vorbi de întoarcerea unui favor, nu?

– Lucian Pintilie, la rândul să beneficiar al unui grant de 1.6 milioane de euro, tot de la Funeriu, tot fără obligaţii a votat.

– Mircea Miclea, fost ministru PDL al Educaţiei, apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, om acuzat la rândul său de plagiat. Veţi spune că e numai bun să descopere un plagiator.

– Dorel Banabic, Lazăr Vlăsceanu şi Marian Preda, cu toţii au în comun un personaj. Ghici ghicitoarea mea…cine Băsescu e.

– Dragoş Ciuparu şi Viorel Barbu, membrii cu ştate vechi ai PDL.

– Florin Stamatian, fost prefect PDL al Cluj.

Repet, într-o altă ţară, astfel de detalii ar trebui să fie neinteresante atunci când vorbim de o acuza de plagiat, unde este nevoie de o expertiză ca la carte. Dar noi trăim în România, iar aici, în ţara unde poţi să devii colonel fără o zi de armată, orice mic detaliu contează.

Aşa că eu pun problema astfel: să se înfiinţeze o comisie de profesionişti lipsiţi de orice partizanat politic, dincolo de orice dubii, aceştia să analizeze lucrarea lui Ponta şi dacă şi aici se confirmă plagiatul, atunci lui Victoraş nu îi mai rămâne decât varianta demisiei.

miclea

26 thoughts on “Plagiatul lui Ponta – doar o mică consideraţie”

 1. Desigur, hai să-l scoatem pe Ponta îngeraş pentru că ăia din comisi lu’ peşte prăjit sunt “de-ai lor”. Orice om normal la cap ar vedea că pe acolo sunt similarităţi în ceea ce priveşte lucrarea micului Titulescu şi sursele sale de inspiraţie. Şi-apoi… bine că are Băsescu oameni bine puşi, iar ăştia de-au venit acum la guvernare nu instalat pe nimeni strategic în funcţii cheie…

  1. @Adelin eu in textul meu am fost destul de explicit: “intr-o tara normala” nu ar trebui sa discutam despre astfel de intrigi, iar un plagiat ar fi un plagiat. In Romania pe care o stiu eu, nu mai iau nimic de bun..

 2. Marius Andruh – profesor de chimie coordinativa, membru al Academiei Romane si al Academiei Europaea din Londra.
  Crezi ca avea nevoie de suma mentionata mai sus?
  Andruh face cat tot PSD-ul la un loc.Care PSD-ul a ajuns un partid second-hand.

 3. @Radu tu ma intrebi daca avea nevoie de suma respectiva in sensul ca nu e adevarat ca a primit-o? pentru ca daca e asa…raspunsul o sa te dezamageasca, a primit acesti bani, exista hotarare de guvern. Cat despre consideratiile tale despre PSD, nu le comentez, eu sunt liberal:)

 4. Într-adevăr, într-o ţară normală… totodată, dacă tot pretindem că vrem să fim normali, hai să nu aruncăm cu noroi doar într-o singură direcţie. Ponta a plagiat, Udrea a furat, Năstase a furat, Băsescu a vândut flota, etc… înţelegi ideea? Ce-ai făcut tu a sunat a pledoarie în favoarea lui Ponta, iar eu nu cred că este nevoie de asta. Sau poate n-am citit eu bine şi atunci trebuie să-mi cer scuze în faţa ta.

  1. @Adelin nu, nu ai gresit, articolul meu poate fi considerat si o pledoarie in favoarea lui Ponta. Dar asta pana si daca si Comisia de Etica va spune negru pe alb ca a plagiat. In momentul acela Ponta va trebui sa plece

 5. @Radu Oncescu: Niste parveniti au organizat nu-s ce sindrofie, si au invitat si un academician. Ala a tot laudat bucatele. La un moment dat, gazda a replicat:
  – Nu mi-as fi imaginat vreodata ca un om cu asemenea preocupari stiintifice ar putea aprecia niste chestii asa de “lumesti” precum mancarea si bauturile fine.
  – De ce, chestiile astea ar trebui sa fie rezervate doar pentru prosti?!

  Asa e si cu distinsul dumitale academician. Daca tu imi spui ca “nu are nevoie”, eu iti spun ca numai curvele o fac (doar) de placere.

 6. Ne puteti da detalii asupra “hotararii de guvern” prin care i s-a acordat un grant de asemenea valoare lui Andruh? Din cate stiu eu sunt competitii organizate de UEFISCU (acum UEFISCDI) pentru proiecte. In fond, toate sunt finantate de guvernul Romaniei. Ar fi interesant sa aflam detalii concrete.

 7. Chiar ca e o pledoarie in favoarea unui las si nesimtit, o pledoarie ridicola, fara nici un fundament. 1. Banii nu i-a luat Andruh, ci Universitatea Bucuresti. Andruh e doar conducatorul proiectului. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12666527-universitatea-bucuresti-despre-acuzatiile-psd-beneficiarul-proiectului-7-milioane-lei-este-universitatea-nu-profesorul-marius-andruh.htm Acestea sint doar inventiile Dvs., “mare liberal” si ale PSD. 2. Care comisie sa se pronunte, cea pusa de Ponta insusi? Pe ce lume traiti, domnule blogger?

  1. @Traian nu neaparat comisia pusa de Ponta, cum spuneti dumneavoastra. Ci o comisie, asa cum m-am exprimat si in articol, care sa fie dincolo de orice suspiciuni.

 8. Reiau postarea mea anterioara, care se pare ca s-a pierdut. Nu conteaza ca imi taiati comentariul, destinatia primara sinteti Dvs., apoi cititorii bologului Dvs. Chiar ca e o pledoarie impotriva unui las si nesimtit, o pledoarie ridicola fara fundamente. Manipulati si inventati cu nonsalanta. 1. Banii nu i-a luat Andruh, ci Universitatea Bucuresti http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12666527-universitatea-bucuresti-despre-acuzatiile-psd-beneficiarul-proiectului-7-milioane-lei-este-universitatea-nu-profesorul-marius-andruh.htm Astea sint doar inventiile Dvs., “mare liberal” si ale PSD. 2. Care comisie sa confirme plagiatul, aia schimbata de catre Ponta insusi? Pe ce lume traiti, domnule blogger? Incercati un alt hobby.

 9. @Traian nu s-a taiat postarea, doar ca e regula setata ca primul comentariu sa intre mereu la moderare..iar apoi suntem comentatori liberi aici

 10. Prof. Andruh a participat (ca inca vreo 200) la competitia de Proiecte Complexe de Cercetare Exploratorie, programul Idei,deschisa de CNCS in 2011. Propunerile de proiect au fost evaluate numai de referenti straini si proiectul prof. Andruh a obtinut 88.2 puncte
  (http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/PN%20II_PCCE_COMPETITIA%202011/REZULTATE%20FINALE/Lista%20proiecte%20propuse%20la%20finantare.pdf).
  Cand s-au dat rezultatele finale,si s-au semnat contractele (perioada 18 mai-13 iunie, vezi http://uefiscdi.gov.ro/articole/3045/ContractareDecontare.html)
  Funeriu nici nu mai era ministru.
  Andruh e directorul de proiect din partea Universitatii Bucuresti, dar proiectul are parteneri, deci o parte din acesti bani revin partenerilor si de fapt intreaga echipa a castigat proiectul, nu prof. Andruh insusi.

  Ponta, daca are o bruma de demnitate, ar trebui sa plece. Cei care il apara se fac de ras. Blogul acesta mi se pare de prost gust, nu stiu de ce imi pierd timpul postand…proprietarul blogului face parte din grupul “copy-paste” a lui Ponta si Mang ?

  1. @Veturia multumesc pentru informatiile tale. Legat de aprecierile tale despre acest blog, sunt ale tale,nu ti le schimba nimeni. vrei sa intri si sa discutam aici, nu vrei, iarasi ok.

 11. Iata si raspunsul lui Pintilie, care dovedeste inca odata ca acuzati fara a avea o baza reala: http://www.realitatea.net/vicepresedintele-cnatdcu-lucian-pintilie-se-apara-si-el-in-fata-acuzatiilor-psd_957928.html Da, a primit granturi, felicitari si dinsului, si lui Andruh, si tuturor celor care au mai primit. Au fost granturi evaluate ANONIM de catre experti STRAINI. Care e problema? Multe din ele nici macar nu au fost primite in mandatul lui Funeriu. Cit despre urmatorii din lista Dvs., la fel, e doar “hand-waving” cum zic englezii. “Acuzat” (Miclea) nu e acelasi lucru cu “dovedit” (Ponta, Mang – sau ma rog, o clona a dinsului, dupa cum sustine dinsul). Iar Ciuparu e o somitate mondiala! Ati vazut ce publicatii stiintifice are? Nu au toti USListii la un loc asemenea contributii stiintifice in jurnale de renume. Faptul ca unii dintre acesti oameni simpatizeaza cu PDL, ar trebui sa dea de gindit exact USL! De ce nu au si ei asemenea oameni de calitate, ca sa numeasca un ministru ca lumea, nu numai nulitati ca Dumitrescu, Mang, sindicalistul Pop si acum, Andronescu. Apropo’, desi unii din fosta comisie CNACTDU probabil ca simpatizeaza cu PDL, am respect pentru multi dintre ei (nu si pt. PDL, un partid derivat din FSN). Au fost oameni valorosi in acea comisie, nu fantome ca cei propusi acum! Uitati-va la publicatiile lor si la universitatile vizitate in calitate de profesori (nu cursuri Standford)! Am si semnat petitia lor, ca sa ii sprijin. Sa privim lucrurile obiectiv in continuare: totusi, ceea ce nu mi-a placut la acea comisie CNACTDU e exact aceasta inclinatie politica spre PDL. Din pacate, nu exista in Romania o comisie academica neutra, si nu a existat nici pe vremea lui Funeriu. Asta e un bai politic si de aici au pornit atacurile politice violente. Vedeti cazurile Kovesi si Udrea, in care comisia CNACTDU a aminat sa se pronunte, nu stiu daca voit sau nu. Daca plagiatul lui Ponta e deja confirmat de catre cei din mediul academic, inclusiv de cei de la Nature, al lui Kovesi NU E, cel putin deocamdata. Urma sa se pronunte vechea comisie, dar nu a mai apucat. E confirmat doar de catre Ciuvica, iar eu nu cred in asemnea surse neacademice si pur politice. Daca dinsul are dreptate, Kovesi nu e cu nimic mai presus decit Mang sau Ponta. Daca nu are dreptate, atunci merita sa plateasca cu virf si indesat daune morale LCK. Eu o apreciez pe LCK pentru ceea ce a facut ca Procuror general, dar daca a plagiat, sa nu se ascunda in spatele CSM. Fara discutie in acel caz, trebuie sa ii fie retras titlul academic respectiv, si in plus, sa isi dea demisia de onoare. Nu ca Ponta, care persista in nesimtire si ne face pe toti prosti! Cazul Mang l-am reclamat personal la IEEE pentru plagiat – ma rog, poate nu pe Mang, ci pe cel care “a semnat cu numele lui” – aia nu am de unde sa stiu, nu e treaba mea, justitita trebuie sa faca lumina. Am facut asta, tocmai pentru ca nu am incredere in nici o comisie din Romania. Asta e, fiecare regim isi pune oamenii sai, dar Ponta i-a intrecut pe toti. Cit au macelarit Ponta si ministrul Pop educatia in 45 de zile, nu a mai facut-o nimeni in 20 de ani! Eu ii tratez pe absolut toti in mod egal, indiferent de partid (USL, PDL, FSN), strict d.p.d.v. academic, pentru ca asta e o chestie academica. Asa ar trebui sa procedati si Dvs. Sa va documentati inainte de a scrie pe blog, cine sint acei oamneni, ce activitate stiintifica (publicatii ISI) au, ce apartenenta politica, si sa lasati patimile de partid, pentru ca se vad de la o posta!

  1. @Traian am si eu o intrebare..cate teze de doctorat a analizat aceasta comisie de la infiintarea ei? nu cumva doar una? nu zic ca ar fi o problema aici..incerc sa imi dau seama cat de aplecati sunt oamenii acestia asupra procesului de curatire a educatiei

 12. Inainte de sindicalistul Pop, aceste analize de plagiat le facea Consiliul National de Etica, comisie care a fost de asemenea dizolvata. Rusine inca o data lasului Ponta! Daca Ponta era corect, numea o comisie de experti straini, total neutri, care sa analizeze cazul. Ii e frica, fiindca caciula e sub musca. Cit despre CNATDCU, acesta nu se ocupa cu confirmarea plagiatelor, doar cu atestarea titlurilor academice. Recent, CNATDCU s-a autosesizat, in urma reactiilor comunitatii stiintifice, dupa ce au vazut ca CNE e dizolvata si si-au arogat acest drept. Legal sau nu, e discutabil. Ati vazut ca si Academia la un moment dat a facut-o, apoi a renuntat. Oricum CNATDCU (ptiu, ce nume lung) a fost rugat de catre sindicalistul Pop sa dea un raport de activitate (probabil ca e singurul lucru bun pe care l-a facut Pop). Acestia din urma se ocupa doar cu atestarea titlurilor, pe care le poate retrage in urma unor argumente solide (de ex. concluziile CNE). Probabil o sa aflam curind si cite titluri au retras. Din cite imi aduc aminte (pot sa verific), prefectului de Mures i-a fost retras dreptul de a profesa. Sint si eu curios. Oricum, tavalugul plagiatelor l-a pornit Mang. Plagiate existau “dinaintea erei noastre”, numai ca erau tinute acunse. Pe urma, a pornit razboiul. Aceste atacuri politice au pornit clar de la CEI CARE STIAU, probabil fosti prieteni de-ai lui Ponta, acum dusmani. Deci, e clar ca e o lupta murdara mentinuta de catre de ambele parti, si cealalta parte le-a acuzat pe Udrea si Kovesi. Oricum, asta nu ii scuza nici pe Ponta, nici pe Mang, si absolut pe nimeni, indiferent de partid. Lupta asta e daunatoare tarii, dar are si o parte pozitiva: a fost dat presul la o parte si se vede GUNOIUL din educatia romanescca. Cineva trebuie sa faca curat. Asta nu se poate fara scandal un de proportii, care sa zguduie tot sistemul, din temelii.

  1. @Traian scandalul asta a decredibilizat total orice diploma emisa in Romania. Noi pierdem cel mai mult. Nu Ponta, nu PDL…

 13. Cand vad ce afirmatii se fac, ma uit sa vad cine le face. Comisia aia a fost o comisie cu ….comisari politici , mai precis , PDL 100%.
  Nici un jurist . Cum suna asta ?

 14. CC says: Ne puteti da detalii asupra “hotararii de guvern” prin care i s-a acordat un grant de asemenea valoare lui Andruh? (…) Ar fi interesant sa aflam detalii concrete.

  Ionut Iancu says:
  @CC voi cauta toate informatii si revin cu un post nou pe tema asta

  Traian says: Cind, la Sfintul Asteapta? Din nou blggerul liberal se afla in impas? Din nou in lipsa de argumente? :)

  1. @Traian ieri nu am postat pe blog, cred ca ai putut observa. In momentul in care am aceste detalii, public articolul. Spune-i lovitura de stat:) dar cand scriu articolele pe aici eu decid

 15. Draga Ionut,

  Faci o analiza privind lucrea incriminata lui Ponta prin prisma celor care au analizat acea lucrare. Poate ar fi interesant ca in final sa-ti pui si CV-ul tau in calitate de analist, nu de alta dar se pare ca asta conteaza si sigur ca nu cred ca ar fi o problema!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *