Pentru o educatie corespunzatoate, alegeti cartile minunate de la librariepentrupici.ro

Educatia incepe, fara indoiala, in familie. Modul in care ne purtam cu cei mici si lucurrile pe care le oferim acestora isi pun amprenta pe personalitatea lui si vor contribui decisiv la formarea viitorului adult. Cartile sunt printre cele mai importante lucruri din viata unui om si ar trebui sa i le oferim celui mic inca de cand abia poate sa stea in picioare. Stiind sa alegem o carte buna de citit pentru copiii nostri este o abilitate care se invata si se cultiva. Cand vine vorba de lectura, de fapt, majoritatea coplesitoare a copiilor se bazeaza pe sfaturile parintilor, chiar inainte de a lua sfaturi de la bibliotecari si profesori.

Prin urmare, este important ca parintii sa aiba cateva notiuni si instrumente pentru a se putea orienta in universul publicatiilor pentru copii. Alegerea unui magazin de incredere ar putea fi un bun inceput. Va recomandam librariepentrupici.ro, unde exista o gama diversificata de titluri pentru copii, grupate pe categorii de varsta. Iata cateva sfaturi despre cum sa alegeti o carte, tinand cont de nevoile si abilitatile de lectura ale copiilor. Cu cateva notiuni de baza si putina pregatire, veti putea oferi un sfat bun micilor cititori sau, pur si simplu, veti putea alege cartea potrivita.

Cum sa alegeti carti pentru copiii de pana la 3 ani, pe diferite etape de varsta

Potrivit expertilor, in primii trei ani, creierul uman se afla in cea mai mare etapa de dezvoltare, Si se pare ca vocea mamei si a tatalui face ca creierul copiilor sa se dezvolte. In aceasta perioada de timp este esential sa sustinem dezvoltarea cognitiva si emotionala a copilului. Criteriile de selectare a cartilor pentru copiii atat de mici se bazeaza pe naratiune, pe ilustratii, pe materialele pe care se face tiparirea (de preferat cartile textile sau cu coperti si pagini cartonate), pe paginare si pe aspectele pedagogice.

Carti pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni

Intre 6 si 12 luni, bebelusii recunosc imagini in culori contrastante sau cu contururi definite, fete, sunete si pot distinge suprafetele prin atingere. In primele luni de viata bebelusul iubeste cuvintele si sunetele emise de mama, iar capacitatea lui de invatare este incredibila. Cartile potrivite pentru copiii din aceasta categorie de varsta sunt pline de ritm si muzicalitate, trebuie sa contina imagini alb-negru sau cu cateva culori stralucitoare sau fotografii ale altor chipuri de copii. Contactul este foarte important si, cum spuneam, aceste carti trebuie sa fie din diverse tesaturi, cauciuc sau carton si de dimensiuni potrivite incat copiii foarte mici sa le poata tine in maini. De asemenea, sunt potrivite cartile care au si cantecele, sunete si care povestesc despre activitati care le sunt familiare (baita, somn, mancare etc).

Carti pentru copiii de 12-24 luni

La aceasta varsta, copiii sunt obisnuiti cu cartea ca obiect si cu cititul ca activitate. Pot sa ia o carte si sa o dea mamei sa o citeasca impreuna. Copiii la aceasta varsta sunt capabili sa urmeze povesti simple, sa imite sunetele animalelor. Uneori vor sa intoarca paginile singuri si sa indice cu degetul imagini. Cartile citite in primul an de viata joaca un rol extrem de important, pentru ca micutii devin atasati de „obiectul” carte si pentru ca le place sa auda aceleasi povesti de mai multe ori. Daca doriti sa cumparati o carte potrivita copiilor de 1-2 ani, va puteti orienta asupra: cartilor cu rime si ritm, cartilor de carton, interactive, cartilor simple ilustrate, cartilor cu povesti putin articulate, care prezinta o prima succesiune de actiuni, cu imagini simple si imediate.

Carti pentru copiii 24-36 luni

La aceasta varsta, copiii adora povestile cu texte simple, mai ales daca sunt ritmate, pentru ca sunt usor de retinut si de repetat. Incep sa aprecieze cele mai complexe ilustratii si sa le descopere detaliile. Le place sa fie distrati cu intrebari despre carte (de exemplu, ce face soarecele, ce mananca lupul?). Le plac surprizele. Este varsta potrivita pentru a face fata primelor temeri, precum cea a detasarii de mama.

Daca copilul are intre 2 si 3 ani, cartile citite la varsta precedenta continua sa fie in topul preferintelor. Va puteti integra cu cartile care se concentreaza pe concepte cum ar fi anumite grupe de cuvinte, numere sau culori. De asemenea, sunt recomandate carti care vorbesc despre cele mai comune emotii, cum ar fi furia, fericirea sau despre primele experiente de tipul eu si ceilalti, eu si lumea etc.

Carti pentru copiii de 3-5 ani

De la 3 ani copilul este capabil sa descrie pe scurt activitatile pe care le face si experientele traite. El pune mai multe intrebari, incepand cu: Ce? De ce? Unde este?.  Stie sa-si exprime sentimentele de bucurie, tristete, afectiune, uneori gelozie fata de fratii mai mici. Incepe sa invete conceptul de timp, adica diferenta dintre ieri si azi.

Intre 3 si 4  ani povestile sunt principalele lecturi. Ele trebuie sa fie mai complex si mai antrenante, cu intrebari si raspunsuri continue. Trebuie sa fie mai lungi, adica naratiuni reale, precum basmele care pot aduce cu sine diferite stari emotionale. Citirea cu voce tare si impartasirea unei carti continua sa fie ceva util in dezvoltarea limbajului.

Intre 4 si 5 ani copilul poate asculta povesti lungi, pe care este si el capabil sa le repete. Poate canta sau repeta texte sau poezii. Incepe sa arate un simt al umorului. Poate vorbi despre evenimente si experiente recente. Este posibil sa extindem lecturile in acest sens.

Pentru astfel de copii, alegeti intotdeauna carti ilustrate. Cartile ilustrate sunt carti in care relatia de interdependenta intre text si imagine este foarte puternica, deoarece ambele contribuie la construirea sensului. Este posibil sa oferim carti ilustrate chiar si copiilor pana la 7-8 ani, cu conditia ca acestea sa aiba texte suficient de complexe. Alegeti cele mai bune carti, pentru o dezvoltare corespunzatoare a celui mic.

2 thoughts on “Pentru o educatie corespunzatoate, alegeti cartile minunate de la librariepentrupici.ro”

  1. Te pregatesti de vacanta Iancule ? Vad ca-ti aduni ” leutz cu leutz ” deci : UNDE PETRECI VACANTA ANUL ACESTA sau…VREI SA CANDIDEZI IN TOAMNA ?!! M-am prins d e figura ??? Oricum votul meu al ai de pe acum ! 8) P.S. daca mai ai ceva din aia 70.000 de coco plus ce-aduni acum…s-ar putea sa-ti ajunga pentru o viitoare campanie mai ales daca ai grije la cum iti dramuiesti gologanii … greu agonisiti . De data asta , alaturi de cine candidezi ??????????

    1. @Marian Anul acesta nu numai că nu candidez, dar cred că, așa cum ți-am promis la un moment dat, nici nu merg la vot :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *