O nouă Duminică a Orbului pentru români?

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune că cine nu își învață istoria este condamnat să o repete. În istoria post decembrie 1989 a României, un moment, mai mult decât altele, este evocat în permanență: Duminica Orbului din 20 mai 1990, când Ion Iliescu și acoliții săi reușeau, printr-un scrutin electoral extrem de controversat, să se legitimeze ca și conducere aleasă democratic.

Ce a urmat după, știm deja cu toții. Mai bine de 26 de ani pierduți, cu aceeași oameni politici învârtindu-se, ciclic, la putere. O țară despre care ni se confirmă acum cât de coruptă putea fi, unde practic toate instituțiile importante ale statului au fost mânjite de spectrul mitei, ai traficului de influență, al spăgilor pentru funcții.

După 26 de ani, iată, românii sunt iarăși chemați la vot în Duminica Orbului (duminica a VI-a după Înviere), care anul acesta pică fix pe 5 iunie. S-a schimbat ceva în cei 26 de ani de orbire? Nu prea îți vine să dai un răspuns pozitiv. PSD se pregătește de o victorie en-fanfare, pe care, în noiembrie 2014, puțini își mai permiteau să și-o imagineze.

duminicaorbului1990

PNL se pregătește de o înfrângere pe care nici ei nu vor să o creadă. De la partidul care a dat președintele țării, de la partidul care avea la începutul anului 2015 peste 40% în intenția de vot, liberalii își fac acum curaj și speră să ajungă la măcar un 30% scor național dar cu un București pierdut pe linie. Sau aproape, căci Raețchi și Sava încă luptă cu șanse.

Băsescu e tot pe acolo. Iliescu, da, același Iliescu de la începutul anilor 1990, stă liniștit acasă și din când în când mai iese să dea directive poporului pesedist. Și să le dea speranțe unora care încă l-ar mai vota. Pentru orice funcție.

După alegerile din 20 iunie 1990, mulți români au început să regrete alegerile făcute și să se întrebe cum ar fi arătat România dacă..Rațiu, dacă PNL..dacă PNȚCD. Oare pe 5 iunie 2016, românii vor alege cu ochii deschiși și bine, sau vor da din nou vina pe nefasta soartă, care i-a trimis la vot într-o nouă Duminică a Orbului?

Articol publicat și pe Știripesurse.ro

One thought on “O nouă Duminică a Orbului pentru români?”

  1. Nu , nu va fi ” o noua Duminica a Orbului ” deoarece , in ’90 la vot s-au prezentat….94% dintre alegatori . Alegerile de Duminica 5 Iunie insa , se vor caracteriza printr-un mare absenteism deci , absolut nici o asemanare .Daca liberalii pierd Bucurestiul { si-l vor pierde } atunci sunt in plop si plopu-n aer : Alinuta si Blaga vor trebuii sa plece lasand in urma lor , prafu’ dupa toba si…nu ma refer la Petre Toba ! 8)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *