Nunta fără lăutari, drama poporului român

Nu am foarte multe experienţe de nuntă. În primul rând pentru că a mea nu va veni prea curând :)) ) în al doilea rând pentru că nu mă simt foarte atras de această tradiţie românească pură de a transforma unirea a două destine într-un circ de cea mai înaltă calitate şi nu sunt deloc familiarizat cu toate tradiţiile ce trebuiesc respectate la un astfel de moment ritualic.

Cu toate astea, am şi eu cel puţin 3 sau 4 de astfel de evenimente pe care le-am onorat cu prezenţa mea :)) ). Şi absolut la toate, centrul întregii agitaţii a fost reprezentat de formaţia de la nuntă, de cum o să bubuie boxele în faţa blocului, de cum te va trezi lăutarul când ţi-e somnul mai drag, pe la 7 dimineaţa.

Plăcerea românului pentru nunta cu lăutari este marcată clar în DNA-aul naţiei. Noi nu suntem învăţaţi să ne trăim marile momente ale vieţii în linişte. Până la urmă, omul spune bine când spune: “La ce să mai fac o nuntă dacă nu îmi cântă şi mie lăutarul la ureche sau nu plâng toţi din jur la celebra “Ia-ţi mireasă ziua bună”

E greu să găseşti în ziua de azi o formatie nunta de calitate. Dar românul nu se mai uită la buzunare atunci când vine vorba de cei mai bun pentru nuntaşii săi. Cea mai bună dovadă la ceea ce spun acum sunt imaginile cu sute de bancnote care zboară înspre lăutari şi numărul impresionant e artişti dispuşi să presteze la nunţi.

Aş fi chiar curios să văd dacă o să apuc şi eu ziua aia în care o nuntă să fie atât de discretă încât să nu aibă nici măcar un lăutar prezent la ea. Deşi cred că mai degrabă avem şanse mai mari să pice Băsescu sau să iasă Gigi preşedinte.

lautar

4 thoughts on “Nunta fără lăutari, drama poporului român”

  1. Da ce Iancule …nunta aia din Cana Galileii, si aia tot “circ de cea mai inalta calitate pentru unirea a doua destine ” a fost …. mai ales ca era “onorata ” { ca si-n cazul tau } de insasi prezenta Domnului si a Maicii Sale ????? Pana si acolo lautarii au asurzit urechile nuntasilor si vecinilor ce doreau probabil sa se odihneasca .Si pentru ce nunta ta nu va fi prea curand ? N-ai adunat suficienti gologani pentru a fi sigur ca nu ” vei sta in baza darului ” pe care-l vor da invitatii ? Eu si Nevermind daca vom venii …sa fi sigur c–o vom face pe da’ moaca 8) ! Ce ai pretentia sa te pricopsesti de pe urma noastra ??? Si sa sti ca singura ” nunta ” fara lautari este …”inmormantarea , adica cununia Omului cu Moartea ” . Este un citat din Emil Cioran stai linistit , nu sunt eu un asa mare filozof ! 8)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *