2 thoughts on “Moţiunea de cenzură a USL”

  1. Marea păcăleală a primăverii: M.R.U.

    Sub presiunea protestelor de după 9 ianuarie, preşedintele a adus la putere guvernul M.R.U. Scenariul are parfum moscovit, semănând cu maniera în care Elţin l-a adus la Kremlin pe Putin în 2000, tot pe la începutul anului (31.12.1999). Manevra s-a efectuat cu un singur scop: asigurarea imunităţii pentru Boris Elţin şi camarila lui, care conduseseră ţara ca pe o gubernie proprietate personală la cheremul vodcii şi al arbitrariului.
    Găsesc asemănări frapante cu întâmplările începutului de 2012 de la Bucureşti:
    1. Putin venea de la conducerea F.S.B. Ungureanu vine din fruntea S.I.E.
    2. Starea statului rus era foarte proastă din punct de vedere politic şi economic, în urma modului de conducere samavolnicşi discreţionar, ca urmare a crizei declanşate în economie după căderea bursei moscovite din primele zile ale lunii august 1997. Cam la fel a fost şi în România după 2008: începuse criza economică, crescuseră dobânzile necesare refinanţării nevoilor statului, fapt ce a dus la nechibzuitul acord cu F.M.I., Banca Mondială şi Comisia Europeană, prăbuşirea pieţei imobiliare, închiderea câtorva sute de mii de mici afaceri, având ca efect creşterea şomajului, fapt ce a dus la o presiune mărită asupra finanţelor şi aşa labile ale statului.
    3. Societatea rusă fusese aruncată în haos prin măsurile nechibzuite luate de administraţia intrată în debandadă, asemănător situaţiei din România lui Băsescu şi a lui Boc.
    4. Elţin avea un pasiv consistent: corupţie, camarilă, mult arbitrariu în societate şi economie. Pasivul lui Băsescu nu e mai prejos: experimente politice (guvernarea P.D.L.-P.S.D. din decembrie 2008 până în septembrie 2009 şi superpolitizarea administraţiei, creşterea corupţiei până la nivele apocaliptice, totul culminând cu tăierile veniturilor populaţiei bugetare din mai 2010 şi haosul legislativ generat de asumările neconstituţionale ale lui Boc.
    Voi enumera „realizările“ M.R.U.-ului:
    1. Bâlbâielile de la înzăpezire-deszăpezire.
    2. Eşecul privatizării CUPRUMIN.
    3. Oprirea retrocedărilor şi bâlbâielile aferente.
    4. Jocurile ciudate cu Blejnar.
    5. Bomboana pe colivă: hotărârea Curţii constituţionale privind contribuţiile la sănătate ale pensionarilor.
    Rezultatul tuturor acestor bâlbe:
    1. M.R.U. este total decredibilizat.
    2. M.R.U. nu-i poate asigura sperata şi dorita imunitate lui Băsescu.
    3. Ba chiar, moţiunea U.S.L. îl va readuce la catedră (unde cu siguranţă e tot autosuspendat).
    Moţiunea de cenzură are toate şansele să treacă. Totul este ca U.S.L. să dorească acest lucru(?!).
    Să analizăm această ipoteză.
    Moţiunea trece, guvernul M.R.U. este demis. Urmează consultări care vor trebui să genereze un nou guvern. Va accepta M.R.U. o nouă şefie? Dacă da, el va rămâne în istoria modernă a României ca fiind CEA MAI MARE CÂRPĂ A LUI BĂSESCU. Eu cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că sfătuitorii săi (Djuvara, Pleşu şi compania) nu-l vor îndemna la o atare întreprindere sinucigaşă. Şi atunci, rămâne ca preşedintele României să numească un prim-ministru din actualul arc guvernamental sau unul agreat şi de U.S.L. cu misiunea unei guvernări de tranziţie, pe perioada căreia să se organizeze alegeri corecte.
    Marea întrebare care rămâne este următoarea: ce se va întâmpla cu reîntregirea veniturilor? Aşteptările sunt foarte mari, fiind întreţinute atât de Putere, cât şi de Opoziţie. Un joc foarte interesant care se va desfăşura pe perioada verii şi a toamnei.
    Ne aşteaptă şase luni de agitaţie politică. Dacă am fi englezi, v-am propune deschiderea unei burse de pariuri. Dar cum nu suntem englezi, vă rugăm să vă exprimaţi opinia pe site-ul revistei OMNISCOP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *