Trebuie să recunosc că nu am crezut în succesul moțiunii de cenzură de azi. Politica românească a fost mereu un izvor nesecat de surprize, unele mai neplăcute ca altele>. Dar iată că istoria va confirma ziua de azi ca fiind una din puținele zile în care Parlamentul României și-a demis guvernul. 238 de voturi pentru moțiune au fost, cu 4 mai mult decât semnatarii ei. PNL, USR, Pro România, minoritățile, PMP sunt partidele care s-au coalizat, dimpreună probabil și cu câțiva trădători din partea PSD și au trimis-o în istorie pe Viorica Dăncilă. Păcat că nu putem șterge cu buretele toată perioada în care această femeie a fost premier.
Ce urmează de acum încolo? Mult circ, și mai multă incertitudine și o criză politică, dublată de una economică care ne vor seca de orice chef de distracție. Să le luăm pe rând.
Din punct de vedere politic, fiecare partid va trage pentru el. PNL ar cam vrea guvernarea, deși știe că va fi nevoit să ia niște măsuri teribile pentru a readuce pe linia de plutire indicatorii macroeconomici. Da, vor veni tăieri, vor veni înghețări de creșteri salariale, anulări de anumite facilități și, cel mai probabil, concedieri. Dar este foame mare prin partidul lui Sică, sponsorii își cer tainul.
USR merge pe același discurs care enervează pe mulți, dar care este cel mai corect din punct de vedere moral. A căzut guvernul, configurația actualului Parlament nu mai reprezintă voința electorală din 2016, țara nu mai poate sta în incertitudine, ar trebui să fie declanșate alegerile anticipate. Discursurile unora sau altora care spun că nu se poate sunt doar simple texte fără fundament.
Pro România, care, prin Victor Ponta, poate fi declarat unul din marii câștigători ai acestei moțiuni, nu vrea decât să continue deruta din cadrul PSD, pentru ca astfel toți cei plecați din PSD în timpul epocii Dragnea să revină pe care mari înapoi, în frunte cu Ponta.
Din punct de vedere economic, vremurile se anunță extrem de triste. Și asta nu din senin, practic, ultimele luni PSD fix pentru asta s-a pregătit, pentru a lăsa o moștenire cât mai grea. Să luăm declarația lui Orlando Teodorovici de acum câteva zile: ”Nimeni nu va mai putea închide bugetul de anul viitor!”. Să ne uităm la semnalele de recesiune venite dinspre industrie. Să ne uităm la datoria externă imensă pe care am acumulat-o. Nici agricultura nu a mers prea bine anul acesta. Plata salariilor și pensiilor au împovărat enorm bugetul țării, dar nu cred că mai există vreun politician suficient de nebun să se atingă de ele.
Spectacolul abia începe. Și va fi haos. Suntem într-o perioadă cu 3 alegeri (prezidențiale, locale, parlamentare). Nu mai bine dărâmăm de tot șandramaua, facem o adunare constituantă, o nouă constituție, un referendum pentru forma de guvernământ, apoi alegeri locale și parlamentare. Și la 30 de ani de la căderea comunismului, plecăm și noi la drum, poate, în sfârșit, un drum bun.