Aproape război în Ucraina, controale de la ANAF în miezul afacerilor, comploturi sub acoperișul lui Suleiman Magnificul, loterii cu mii de bonuri câștigătoare și adrenalină printre promoțiile din supermarket. Cu o viață în două reprize pe repeat, de la 9 la 17 și de la 17 până la somn, românii își condimentează fiecare viața cum poate, de cele mai multe ori cu peripețiile și evenimentele altora și mai puțin cu ale lor. Ce pasiuni mai au românii și cum își fac viața mai interesantă? Televizor, internet, iarbă verde și pe alocuri sportul sunt o parte dintre activitățile care dau sare și piper orelor pe care ne-am obișnuit să le numim timp liber.
Sursă foto: Dark Day
Direct din fotoliu
Cifrele ne spun ceea ce știm deja: suntem mai comozi decât prevede legea. Cu 80% dintre români preferând să-și petreacă timpul liber în casă, nu e de mirare că pasiunea pentru telenovele, știri și emisiuni sportive este una dintre cele mai des întâlnite modalități în care românii aleg să-și umple viața, în orele care nu înseamnă muncă, îndatoriri familiale sau somn. Printre înmormântarea Mărioarei Zăvoranu, “Românii au talent”, “Las Fierbinți” și „Sinteza Zilei”, de la tristețe și lacrimi, la zâmbete și provocări intelectuale nici nu mai e timp de altceva.
Sursă foto: Caitlin Regan
Dovadă concretă a civilizației și a faptului că ținem pasul cu modernitatea, Internetul este un prieten de nădejde și uneori suprasolicitat de români în timpul liber. Printre activitățile preferate desfășurate în mediul on-line se numără accesarea rețelelor de socializare, topul trei din punct de vedere al popularității incluzând în Facebook (lider necontestat), LinkedIn și Trilulilu, urmărirea de materiale video în special pe Youtube și participare la jocuri on-line.
De la pasionații de remi care aduc pe remi-online.ro aproape 36.000 de vizite zilnic și cei care preferă jocurile logice, de aventuri sau cu mașini, și până la adepții jocurilor de noroc care abia așteaptă seara sau ziua de vineri ăentru a se loga la Pokerstars Cazino, unul dintre cele mai mari cazinouri virtuale din lume și cel mai popular pe la noi, jocurile de noroc sunt pentru unii concetățeni cea mai bună metodă de a inocula puțină adrenalină și risc în viața personală, ca antidot la plictiseala rutinei zilnice. Mai mult bărbații decât femeile, pentru care spiritul aventurii este mult mai calculat în special din punct de vedere financiar.
Sub cerul liber, în oraș sau în afară
Printre activitățile care scot cu succes românii din casă, grătarul la iarbă verde și plimbările în parc sunt pe primele locuri. Cum prinde soarele putere, mii de concetățeni roiesc din spațiile strâmte ale apartamentelor, către colțurile verzi, neîncapătoare, care împânzesc orasele mai norocoase, sau se strecoară cu greu in orașele ale caror patroni încă nu înțeleg noțiunea de “plămâni verzi”.
Sursă foto: Lauri Rantala
Cu familia sau prietenii, un bax de bere și cateva cutii de mititei, românii dotați cu mijloace de transport personal se avântă în astfel de zile catre marginile oraselor, liberi prin padure, organizați prin spații amenajate în mod special sau pe la rude care încă mai populează spațiul rural. La masă, la soare, adulții prinși in discuții și cei mai tineri în diverse activități sportive improvizate evadează pentru câteva ore din rutină.
Sport – de voie si de nevoie
În ciuda sedentarismului trâmbițat sus și tare în mas media ca o caracteristică ce apasă permanent societatea românească, o dată cu venirea primăverii, străzile încep să fie deranjate de tineri grăbiți, în pas alergător, care reușesc în mod surprinzător să dedice periodic cateva minute unei activități care implică efort.
Dis de dimineață sau seara pe răcoare, solo, în pereche sau în grup, alergătorii care sfidează sedentarismul întipărit traininc în fruntea cetățeanului român lucrează la atitudine. A lor și sperăm că și a altora. La urma urmei exemplul e mama învățăturii, mai ales cand este cu repetiție.
Sursă foto: John Loo
Motivele care scot în special în orașele mari persoane tinere și mature la un exercițiu benevol variază de la o mult dorită pierdere de kilograme sau îndârjirea menținerii unei siluete abia câștigate la încăpățânarea și ambiția celor care au deja obiective de distanță și viteză sau pentru care scurtele ieșiri în peisaj sunt sesiuni de pregătire pentru un maraton bifat din timp în calendar.
Și mai sunt atleții nevăzuți ai orașului care își fac datoria față de propriul organism și plătesc taxa pe calorie ingerată în atmosfera controlată a sălilor de gimnastică. De la aerobic, pilates și yoga și până la box și arte marțiale, adepții antrenamentelor programate și supervizate își antrenează voința și spiritul de aventură la interior.
În fața televizorului sau a calculatorului, la bucătărie sau lângă grătarul de la iarbă verde, prin parc sau la sală – sunt locurile în care ne-am obișnuit să ne petrecem timpul liber în căutarea a altceva decât vedem, auzim, facem, simțim în tot restul timpului programat de cele mai multe ori la minut și prea plin pentru a mai putea schimba ceva.
Sursă foto: Marco Arment
Mister și aventură? Cine mai are energie pentru așa ceva? Într-o societate în care pensionarii sunt prea mulți pentru cei care-i susțin și salariul abia acoperă supraviețuirea în condiții onorabile, misterul și aventura sunt dfinte adesea prin suspanul facturii de la curent și siguranța locului de muncă. Mai mult decât aventură majoritatea românilor caută liniște și siguranță pe care o găsesc în confortul familiei, la un banc și o bere bună, în speranța de a mai câștiga ceva bani la o ruletă sau un blackjack sau în 45 de minute de aerobic care nu-ți dă timp să te mai gândești la probleme și griji.