Meseria de postac, brățară de aur

Pentru început, hai să lămurim ce înseamnă postac. Postacul este acea specie umană care primește textul scris pe mail, sms, whattsup sau orice altă formă de comunicare online și apoi invadează siteurile blogurile, comentând pozitiv despre politicianul pentru care lucrează.

Postacul nu este neapărat un om inteligent, tot ce se cere de la el este să aibă conexiune de net și să fie disponibil 24/7. Nici nu i se cere să scrie corect, ba e chiar preferabil să fie agramat. Odată identificat postacul, este plătit, după cum aflăm din referatul procurorilor în dosarul Gala Bute, cu 50 de bani comentariul postat.

Și hai să facem un mic exercițiu de logică: suntem în perioada de campanie electorală. Așadar, se scrie mult despre politică. Să zicem că postacul nostru postează o medie de 300 de comentarii pe zi.  Rezultă o medie de 150 de lei căștigul lui zilnic. Bine, hai să nu fie 300 de comentarii, ci 150 de comentarii. Omul primește 75 de lei. Într-o campanie electorală de 30 de zile, ajungem la un câștig de 2250 de lei. Dacă mai adăugăm și perioada între cele două tururi, în cazul prezidențialelor, rotunjim la un 3000 de lei, da?

epoca-online-internetul-principalul-instrument-de-marketing-si-comunicare-al-secolului-114267

3000 de lei ! Păi cine nu și-ar dori să fie postac? Și, atenție, aici vorbim de un scenariu total nerealist, sumele menționate în cazul Udrea chiar sunt reale, poate chiar mai mici decât în realitate.

Eu, unul, interacționez foarte des cu postacii. Și îi recunosc foarte ușor mai ales la momentul marilor confruntări politice, când apar ca și ciupercile după ploaie și încep să înjure, să critice și să atace. O fac însă atât de prost și repetitiv, fără pic de imaginație.

La final, aș vrea să fac și o mică mențiune despre declarația lui Mădălin Voicu, cum că Iohannis a câștigat alegerile datorită postacilor lui mai buni. Nimic mai fals: campania lui Iohannis în online, dincolo de odele pre-plătite aduse unor no name-uri ce stăteau prin beciuri, a fost un fiasco total. Ar fi vrut Iohannis să aibă postaci ca Moise Guran Vlad Petreanu, Lucian Mândruță, șamd, cei care practic au gestionat comunicarea în online între cele două tururi de alegeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *