Masterchef

Ați fi crezut vreodată că o să ajungem să vorbim despre bucătăria românească în termenii în care o facem azi? Că vom sta să vedem cum se face o farfurie d calitate, că putem fi capabili să încercăm combinații de gusturi incredibile?

Noi, dintotdeauna am părut a fi blocați în aceleași rețete în aceleași mâncăruri. Ce face românul de sărbători? O salată boeuf, sarmale, prăjeli, cozonac, piftie. Ce face românul de paște? O salată boeuf, sarmale, cozonac, miel, grătar.

Ce mănâncă românul la orice oră din zi și din noapte? Cartofi, mititei și ouă. Cine avea să știe că de fapt adevărul e cu totul altul? Și că bucătăria românească chiar trăiește în secolul 21 și mai mult decât atât, are și viitorul asigurat?

Dacă este ceva ce a reușit acest show de televiziune să facă și merită apreciat este de a deschide apetitul românilor spre a-și schimba alimentația, spre a încerca și altceva nou și spre a acorda o mai mare atenție modului în care sunt decorate farfuriile. Asta chiar dacă mai sunt încă personaje care vin la un concurs de genul acesta cu ciorbă de burtă, sarmale sau fasole cu ciolan.

Și dacă tot suntem la momentul ăsta, trebuie să recunosc că și în mine zace un mic Masterchef. Nu cred că suficient de bun încât să apar să plâng la tăiatul cepei sau, mai rău, să nu știu să fierb un ou, dar unul căruia îi face plăcere să gătească și să obțină combinații noi, pe care mai apoi să le testeze pe cei din familie :)) )

image

Și ca să reușești toate astea, ai nevoie nu numai de talent, voință și perseverență, ci și de o bucătărie adecvată, o bucătărie modernă, cu instrumente care să îți permită să te joci. Din această categorie fac parte și un aparat de gătit cu aburi, un multicooker cu preț bun sau un airfryer. Cu toate acestea alături, poți fi sigur că vei face din gătit o plăcere și că vei reuși să te surprinzi chiar și pe tine cu tot ceea ce va ieși din cuptor.

Nu vreau ă închei acest articol fără a vorbi un pic și despre un eșec în genul acesta de emisiuni. Și mă refer aici la Junior Chef, de pe Antena 1. O emisiune în care ni se propun niște copilași de până în 13 ani ne sunt aduși în față pentru a ni se demonstra nouă ce bucătari perfecți sunt ei. Mi se pare un pic exagerat genul acesta de emisiune.

Acum, serios, la 9 ani tu abia descoperi ce e lumea și vrei să te cred că tu stai acasă și gătești fusion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *