Mandela. Omul Mandela

Atunci când pleacă dintre noi o mare personalitate, de cele mai multe ori ne aplecăm asupra personalității sale publice, asupra gesturilor sale vizibile, asupra moștenirii politice, sociale sau culturale pe care o lasă lumii.

Puțini sunt oamenii mari care au rămas mari până la trecerea lor și al căror dar către noi este tocmai ideea aceasta, a umanității. Eu, unul, nu pot să găsesc decât 3 dintre ei: Maica Teresa, Papa Ioan Paul al II-lea și acum Madiba, cum era alintat Nelson Mandela de către poporul său.

Măreția acestui om stă în faptul că și-a folosit viața pentru a ierta, pentru a unii, pentru a iubi. Nu stă în puterea oricum ca, după 27 de ani de temniță grea și venit la putere pe un val de popularitate unic, să își folosească noua putere pentru a îi ierta pe cei care i-au făcut rău și pentru a-i unii pe cei ce păreau despărțiți pentru totdeauna: albii și negrii.

Un astfel de exemplu am avut și noi, în persoana Seniorului Coposu. Păcat că noi nu am știut ce să facem cu el.

O plecăciune în fața Omului Mandela. Care de ieri noapte și-a încheiat călătoria pe aici, lăsând în urma sa eternitatea iubirii și a iertării.

Nelson Mandela

Leave a Reply

Your email address will not be published.