Știu, pentru mulți poate părea o întrebare fără sens. Cum să spui despre Cartea Sfantă, cartea care a fost insuflată de Duhul Sfânt și prin care s-au dat lumii cele mai importante legi ale moralității, dacă mai este de actualitate? E ca și când te-ai întreba dacă aerul mai e bun de respirat, nu?
Și cu toate acestea, din păcate, în zilele noastre sunt mulți care își pun această întrebare. Mulți care încearcă să ne răstoarne sistemele de valori cu care am fost educați vreme de mii de ani și care până în ziua de azi ne-au fost utile și bune. De ce aceasta? Greu de spus. Probabil pentru că cineva are de câștigat din faptul că este parte a unei societăți dezbinate, lipsită de valori sau cu niște valori morale aproape de limita de jos. Zic și eu, nu dau cu parul.
E suficient să ne uităm în jurul nostru și ne vom da seama că a trecut mult timp de când unii dintre noi au mai deschis, fie doar și din curiozitate, paginile unui exemplar de Biblie. Da, știu, Biblia chiar este o carte greu de citit. O carte cu un limbaj ce adeseori pare arhaic, greu de explicat, greu de adaptat la limbajul din ziua noastră. Ce carte e aceea în care nu găsești un ”selfie” sau un ”LOL” sau alte cuvinte moderne cu care ne intersectăm în fiecare zi petrecută în online.
Nu cunosc foarte multă lume care să fi reuști să citească Biblia cap coadă. Și mie mi-a fost greu. Cred că a durat jumătate de an până să spun că da, sunt printre cei care au citit Biblia. Trebuie să recunosc că aici m-a ajutat foarte mult și varianta nouă a Bibliei, cea tradusă și diortosită de vrednicul de pomenire, Mitropolitul Bartolomeu Anania. Chiar vă recomand cu drag această variantă a Bibliei, una ce este cu mult mai frumos scrisă și care poate fi citită chiar ca o carte obișnuită.
Dacă ai ajuns până la acest punct al postării mele, poate că te și întrebi, cu ce te ajută să citești Biblia? Ce schimbă în viața ta? Aici sunt mai multe variante de a-ți răspunde: câte cărți din câte ai citit (presupun că, fiind cititor al blogului meu, ești un om căruia îi place să citească) te-au și ajutat în viață? Din câte cărți citite de tine ți-ai ales acele valori pe care să le aplici mai des în viața ta? Exact același lucru este și în legătură cu Biblia: o poți citi ca un creștin și atunci tot ceea ce regăsești în ea va fi pentru tine cuvânt săditor de Dumnezeu. O poți citi ca un simplu iubitor al lecturilor și atunci vei regăsi în Biblie toate formele posibile de scriitură, de la tragedie, la poezie, la romantism). O poți lectura ca un pasionat de istorie și vei afla în detaliu multe din momentele importante petrecute în vremurile de început ale lumii așa cum o știm noi.
Biblia bilingva nu este doar o carte. Este Cartea Cărților.