Mai avem nevoie și de iarbă

Cred că fiecare dintre noi a încercat sau încearcă să se gândească la o modalitate prin care să crească veniturile familiei, prin care să reuşească să supravieţuiască unor vremuri grele şi în care singura şansă este să te bazezi pe tine şi nu pe altcineva. Citeam la un moment dat un studiu cum că în ţările europene, al doilea job a devenit o necesitate pentru tot mai mulţi oameni care nu se mai pot întreţine doar dintr-un singur venit.

Nu ştiu cum stăm noi la acest capitol, dar nu cred că excelăm foarte mult. Nu pare a fi în gena noastră ca şi popor să ne omorâm cu munca prea mult.

Una din marile probleme ale României a fost tocmai faptul că în ultimii ani, mai ales în timpul guvernării Boc, a ucis din faşă zeci de mii de businessuri mici, de familie, care reprezentau un sprijin financiar pentru multe familii. Şi au făcut asta printr-o împovărare fiscală fără precedent, prin adevărate lovituri sub centură date celor care vroiau să îşi deschidă un business, care nu căutau să devină magnaţi, ci pur şi simplu încercau, prin intermediul unui IMM, să transforme o pasiune, un hobby în ceva care aduce şi nişte venituri.

Iar asta se resimte în nivelul de trai, în şomajul din ce în ce mai crescut, în lipsa unui mediu de afaceri performant. Poate tocmai aici aşteptările de la guvernul Ponta sunt foarte mari şi dezamăgirea creşte de la o zi la alta văzând că nimic nu pare a se schimba. Şi dacă ne uităm şi la ce se întâmplă cu tineretul care, ieşit de pe băncile şcolii, intră direct într-un şomaj permanent, trebuie să dea de gândit şi să pună autorităţile la treabă.

image

Deşi, trebuie să recunosc, încă nu am renunţat de tot nici la visul numit agricultură. Și tot de ceva de genul ăsta o să mă leg și acum. Fânețurile. În timp ce scriu rândurile acestea, în zona unde stau eu se aud coasele electrice de la Covera care tund iarba de la noi din zonă, crescută destul de mult după ploile din ultima lună. Toată această iarbă este, mare parte din ea, aruncată, în loc să fie valorificată. Cum ar fi, de exemplu, ca asociația de locatari să ia mica pășune cu titlu de arendă, apoi să o ofere unui agricultor din zonă, care să asigure pe un an, necesarul de lapte al locatarilor din zona respectivă?

E doar o idee, de început. Agricultura îți oferă enorm de multe variante. Să te ocupi de o grădină de roșii sau alte legume, cu diverse ingrasaminte de la Covera. Sau să faci o mică plantație cu seminte de floarea soarelui, ca să ai necesarul de semințe pentru meciuri asigurat din cultură proprie :)) ) Asta mai mult ca o glumă, dar și ca o dovadă că prin agricultură chiar poți reuși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *