La noi de ce nu se poate?

Mă uit de ceva timp cu interes la emisiuni de pe Discovery şi nu numai, despre cum în intervale scurte de timp, în diverse zone din lume, apar construcţii uimitoare, adevărate capodopere şi care întrec orice imaginaţie.

Şi nu, nu vă imaginaţi că asta se face numai prin Asia sau America. Chiar şi sârbii au realizat aşa ceva. Despre cum construiesc japonezii, chinezii sau americanii nu are rost să mai vorbim. Poduri peste Ocean, metrou prin munte sau zgârie nori gata să atingă plafonul de nori.

Apoi revin la România mea şi mă gândesc: ne-au luat 8 ani, parcă, ca să facem podul Basarab.

Am demarat proiectul Autostrăzii Transilvania cu mai mult de un deceniu în urmă şi apoi am lăsat totul baltă, ne pregătim să reziliem contract. Avem doar doua DN-uri care sunt cu adevărat circulate şi alea sunt vai de mama lor.

Ne mândrim cu câţiva km de autostradă şi în rest punem termene pe care nu le putem respecta. Ne costă un km de autostradă mai mult decât costă în orice ţară din lume. La noi, se construieşte ziua şi se demolează noapte, după un principiu brevetat în timp de război.

Asta deşi avem absolut toate condiţiile necesare pentru a fi eficienţi: forţă de muncă bună, utilaje moderne (ce n-aş da să mă joc şi eu cu maşinării gen excavatoare Rădăuţi ) şi nevoia de a ne moderniza mai puternică ca niciodată.

Ce ne lipseşte nouă ca popor de nu reuşim să ne ducem la bun sfârşit proiectele de modernizare şi dezvoltare? Greu de spus, greu de înţeles.

Dar noi trăim acel paradox unic, când în România nu se construieşte nimeni, dar cei mai bogaţi oameni provin din domeniul construcţiilor.

Asta în timp ce avem încă zone din ţară unde se trăieşte ca în Evul Mediu, lipsiţi de cele mai elementare drumuri sau condiţii de existenţă.

constructii

2 thoughts on “La noi de ce nu se poate?”

  1. Suspendata lui Oprescu costă 101 milioane euro/kmAutostrada va fi construită mai mult la nivelul solului şi subteran decât „suspendată“ şi are cel mai mare cost pe kilometru. Cu o lungime de doar 13,15 kilometri, autostrada va costa 1,6 miliarde de euro. Cum s-a ajuns la acest preţ? Potrivit EVZ, costul estimat a fost majorat cu aproape 800 milioane de euro peste noapte. Acest lucru se întâmpla în luna februarie a acestui an. Astfel, în şedinţa Consiliului General din data de 24 februarie, chiar şeful Direcţiei de Infrastructură din cadrul Municipalităţii, Mădălin Dumitru, a recunoscut că a pus pe hârtie preţul drumului expres înainte cu o noapte. Când a fost întrebat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, cum s-a ajuns ca autostrada să coste cu 800 de milioane de euro mai mult, Oprescu a replicat: „Ne legăm de chiţibuşuri“. Cert este că 13,15 km vor costa 1,6 miliarde de euro.Shanghai Urban Construction Group (SUCG) din China se declară interesat de autostrada suspendată pe care Sorin Oprescu vrea să o construiască în Bucureşti. Grupul de construcții din China va analiza posibilitatea formării unui consorțiun din aceeași țară pentru a stabili dacă va prelua realizarea întregului proiect.

    1. @kristin nu am vazut inca niste cifre oficiale legate de costurile acestui proiect pe care eu il consider o fantasmagorie. si in evz chiar nu pot sa cred

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *