Jos gramatica de pe olimpica Grapini

Dincolo de încrâncenarea politică pe care o resimțim cu toții în această perioadă, e bine să nu uităm nicio clipă că mai avem printre noi și niște adevărați corifei, oameni cu stea în frunte, făcuți să lumineze viața unui popor greu încercat.

Iar alții o avem doar pe Maria Grapini:

”Staţi liniştiţi, că am fost olimpică la Limba Română. Problema mea este următoarea: eu scriu noaptea, în avion sau în maşină. Am să vă fac probă cu iPad-ul că dacă pui „s-a”, sare şi îţi pune cu liniuţă la un text unde nu trebuia să fie scris despărţit. Faptul că scriu târziu şi numai în mijloacele de transport sigur că apar astfel de lucruri. Zilele trecut am citit la Mălin Bot, de la B1 TV, pe Facebook-ul lui scris greşit. Eu niciodată n-am analizat gramatical un text pus pe Facebook. Facebook-ul a fost inventat pentru altceva, pentru o relaţionare, dacă vreţi. Nici încrâncenarea politică nu-mi place pe Facebook. Eu am început să scriu înainte de a fi ministru şi nu am vrut să renunţ tocmai pentru a nu se spune „Aaa, acuma e ministru şi nu mai scrie nimic”.

Asta ca să vă fie lecție, toți ăștia care vă luați Ipaduri și alte gadgeturi din din astea, ajungând astfel să scrieți ca niște agramați. Cum, voi nu aveți probleme și nu scrieți cu greșeli de pe Ipaduri? Blestemați fie ăia de la Apple, care s-au pus contra acestei doamne de fier agramat.

grapini

Acum, lăsând un pic gluma la o parte, acesta este genul de personaje care ne conduc, de peste 20 de ani. Agramați cu alură de academicieni, barbugii cu Pleșu în suflet, proști cu care, dacă te pui, riști să te bată prin perseverența lor. De ce am ajuns aici?

Pentru că educația, sistemul educațional românesc sunt la pământ. Pentru că, din 1990 încoace, asistăm la o degradare permanentă a tot ceea ce înseamnă învățământ. Cadre didactice din ce în ce mai slab pregătite (dovadă ne stau notele ce se iau la examenele de titularizare), elevi care intră fără nici un fel de bagaj de cunoștințe în școală și, după mai bine de 4 ani, ies la fel de slab pregătiți sau mai slabi de atâta. Pentru că avem sute de universități private care scot diplome pe bandă rulantă, am ajuns astfel să fim țara cu zeci de mii de avocați, de medici, dar fără specialiști în adevăratul sens al cuvântului.

Țin minte și acum cu ce respect mergeam la școală, cât de important era momentul în care eram scoși la tablă și nici măcar nu erau table moderne ca cele de la www.tablescolare.com. Cu toată rigiditatea sistemului educațional din acea vreme, măcar am rămas cu ceva. Putem, majoritatea dintre noi, să ne mândrim cu niște cunoștințe, cu niște specializări, că nu am trecut ca niște poame prin școală. Asta în timp ce personaje gen Grapini își fac propriul elogiu de câte diplome au ele, iar când sunt puse să se exprime, o fac la fel de slab ca un copil ce nu a fost niciodată la școală. De unde să avem atunci pretenții de a fi conduși cum trebuie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *