Importanţa unui set de anvelope

Anvelopele sunt o componentă importantă a unui autoturism, însă rolul lor în experienţă condusului este neglijată de şoferi. Trebuie menţionat faptul că anvelopele sunt primul şi unicul contact pe care autoturismul îl are cu suprafaţă de condus, prin urmare starea lor afectează atât calitatea cât şi siguranţă condusului. Importantă lor este diminuată din mai multe motive subiective invocate, precum: “nu am un stil de condus agresiv, orice anvelopa este bună”, “conduc distanţe scurte, nu se simte diferenţa” sau “toate anvelopele sunt la fel, nu am simţit diferenţa”. Aceste motive sunt pur subiective şi nu se bazează pe niciun studiu obiectiv. Indiferent de stilul de condus sau distanţă, o anvelopa premium va oferi performanţe ridicate în comparaţie cu o anvelopa de buget.

Ce rol are un set de anvelope auto şi cum se observă diferenţa între performanţă lor:

– un set de cauciucuri scade distanţă de frânare

Cum am precizat în primele rânduri, cauciucurile sunt contactul pe care maşină îl are cu asfaltul, iar calitatea şi starea lor afectează distanţă de frânare. Cu cât indicele de aderenţa este mai ridicat, cu atât anvelopa va stopa mai din scurt maşină. Cu cât anvelopa are un indice de aderenţa scăzut, cu atât distanţă de frânare va fi mărită. În cazul unei situaţii care necesită o frânare de urgenţă, diferenţa între o anvelopa de calitate şi una de buget, indiferent de gradul de uzură, poate fi până la 3 m. Această distanţă poate face diferenţa între un accident şi doar o situaţia la limita. Aspectul este valabil atât în cazul unor anvelope vara cât şi anvelope iarnă.

– un set de anvelope scade timpul de acceleraţie

Cu cât rezistenţă la înaintare este mai scăzută, cu atât anvelopa permite autovehiculului să plece mai rapid de pe loc. Rezistenţă la rulare depinde de compuşii folosiţi în construcţia anvelopei şi tipul de cauciuc ales. Testele au demonstrat că anvelopele premium oferă o performanţă ridicată în acest aspect în comparaţie cu un set de anvelope ieftine.

– un set de anvelope afectează stabilitate în viraje

Stabilitatea în viraje pe care anvelopele o oferă este dată de indicele de aderenţa. Cu cât acest indice este mai ridicat, cu atât anvelopa se va lipi mai bine de asfalt. Calitatea cauciucului depinde pentru o bună manevrabilitate în timpul virajelor. Dacă anvelopa este de slabă calitatea, se va simţi o subvirare sau o supravirare, în funcţie de tipul manevrei. O anvelopa de calitate va oferi o stabilitate ridicată în comparaţie cu un set de anvelope ieftine.

– un set de anvelope afectează consumul de carburant

Cu cât anvelopa are un indice de consum mai ridicat, cu atât acel set de cauciucuri nu va afecta consum de carburant. Indicele de consum este dată de felul în care formată bandă de rulare şi compuşii folosiţi în construcţia cauciucului.

– anvelopele elimina riscul de acvaplanare

Riscul de acvaplanare este real şi afectează zeci de şoferi anual. În timpul condusului pe ploaie, apă poate pătrunde între anvelopa şi asfalt şi astfel se pierde controlul maşinii. Cu cât anvelopa are striaţii care ajută la eliminarea apei, cu atât riscul de acvaplanare este diminuat. Se recomandă anvelope premium care au în construcţie fante de eliminare a apei. Acest aspect este valabil în special la anvelope iarna, cât precipitaţiile sunt mai abundente.

Prin urmare, un set de anvelope este important pentru un condus de calitate şi în siguranţă. Alegeţi anvelope potrivite pentru stilul de condus şi pentru a putea obţine performanţe ridicate în orice situaţie. Un set de cauciucuri scade drastic orice risc de accident.

One thought on “Importanţa unui set de anvelope”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *