Iarna 2014 – 2015, o primă estimare

Cred că de prin august încep să caut cu disperare cât mai multe informații despre cum se preconizează a fi iarna anului ce se apropie de final. Și, logic, mereu întreb prin stânga și dreaptă când vine prima ninsoare. Căci, nah, eu sunt omul iernii.

Așa stând lucrurile, am început să caut prin toate siteurile de meteorologie din lume, să văd cum arată stimările pentru iarna 2014 – 2015., așadar ultima lună de toamnă și primele două luni de iarnă. Ca o paranteză, așteptând doar o ultimă confirmare legată de mărimea zăpezilor asiatice, care se preconizează a fi mai mari decât în iarna 2011 – 2012, estimarea experților ruși în ceea ce privește cea mai grea iarnă pare confirmată în proporție de 90%.

MENȚIONEZ CĂ ACESTE ESTIMĂRI NU SUNT OFICIALE, APARȚIN UNOR SITE-URI PRIVATE ȘI NU ANM SAU CENTRULUI DE LA READING !

Hai să vedem cum va fi iarna aceasta la noi:

Noiembrie:

– mediile climatologice ale temperaturilor pleacă de la 0 grade în Transilvania, până la un 7-8 grade în Muntenia și Dobrogea. Anul acesta temperaturile vor fi în medie, cu un 4 grade în Muntenia, 6 grade sudul extrem, mergând până la 0-2 grade în centru și nord.

– precipitațiile sunt, ca medie, între 20 și 85 litri / mp. Anul acesta se estimează un 40 l / mp în estul țării, 60 l / mp în sud și centru și izolat, în nordul extrem, Oltenia și Banat, peste 80 l / mp. Primele ninsori și în zona de sud sunt normale începând cu a doua decadă a lunii noiembrie, iar la cum arată acum prognozele, se estimează că între 23 – 25 noiembrie să avem un strat de zăpadă și pe la noi.

Decembrie:

– mediile climatologice ale temperaturilor pleacă de la –5 grade în Transilvania și Moldova, până la 4 grade în Dobrogea, cu 2 grade în Muntenia. Anul acesta va fi mai frig, mai ales în sud, cu 0 grade în Muntenia, și normal în celelalte regiuni.

image

– precipitațiile vor fi abundente, media multianuală de 43.2 litri / mp fiind depășită peste tot în țară. De exemplu, în Muntenia, media este de 25 – 55 litri pe mp. Anul acesta vor fi peste 60 l / mp. Ținând cont și de temperaturi, acestea vor fi mai ales ninsori și venind din zona extrem de activă mediteraneană, caracterizată prin vânt puternic, ne putem aștepta la cel puțin 2-3 reprize de viscol. Așadar, la cum se prezintă lucrurile acum, sunt șanse foarte mari ca să avem strat de zăpadă consistent de sărbători, numai bun pentru a încerca echipamentele de iarna, claparii si ochelarii de ski de la Biciclop.

Ianuarie:

– mediile multianuale ale temperaturilor pleacă de la –7 grade în Moldova, până la 0 grade în Dobrogea. Anul acesta temperaturile se vor situa în medii, cu –2 la 0 grade în Muntenia până la minus 4, minus 6 grade în nordul țării.

– din nou, precipitațiile vor fi abundente, tot sub formă de ninsoare cel mai probabil, cu peste 40 l / mp în majoritatea regiunilor. Nici în această lună nu vom duce lipsă de episoade de viscol, cel puțin unul sau două.

Așadar, o iarnă în adevăratul sens al cuvântului, cu zăpezi mari, cu frig, cu viscol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *