HOROSCOPUL, lectura din stele

Cum a apărut zodiacul?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost interesați să descopere conexiunile dintre existența lor, societate și natură. De pildă, crearea calendarului, invenție realizată pe baza unor observații astrale și a schimbărilor existente în natură a avut un rol deosebit de important în evoluția gândirii umane.

În multe culturi, viziunea despre lume a fost influențată de credința oamenilor în astrologie – de-a lungul timpului, observându-se multe corespondențe între schimbările celeste și evenimentele terestre.

Denumirea de „zodiac” provine de la cuvântul de origine grecească „Zodiakos Kyrklos” ce poate fi tradus prin „ciclul animalelor”.

Leagănul civilizației: Mesopotamia, Babilon

Locuitorii Mesopotamiei figurează cu vaste cunoștințe astronomice, în jurul anului 3000 î.Hr, oamenii deja cunoșteau constelațiile. Primii mari astronomi care au creat conceptul de zodiac au fost babilonienii. Definiția pe care o confereau noțiunii era succesiunea constelațiilor pe cer. Odată cu trecerea vremii, au înțeles că prin intermediul acestora se poate măsura timpul dacă este împărțit în segmente egale. În acest sens, au fost alese 12 constelații, dintre care multe fiind identificate cu nume de animale. Putem spune că primul rol pe care l-a îndeplinit zodiacul a fost acela de a face o legătură între constelațiile de pe cer și perioadele diferite ale anului. Ulterior, apar diferite teorii astrologice privind posibilele legături dintre poziția stelelor de pe cer și influența lor asupra oamenilor.

Tipuri de zodiac

Zodiacul european este alcătuit din 12 zodii: Berbec (21 martie-20 aprilie), Taur (21 aprilie-21 mai), Gemeni (22 mai-21 iunie), Rac (22 iunie-22 iulie), Leu (23 iulie-22 august), Fecioară (23 august-21 septembrie), Balanță (22 septembrie-22 octombrie), Scorpion (23 octombrie-21 noiembrie), Săgetător (22 noiembrie-21 decembrie), Capricorn (22 decembrie-19 ianuarie), Vărsător (20 ianuarie-18 februarie), Pești (19 februarie-20 martie).

Zodiacul chinezesc diferă de cel european, având cu totul o altă construcție și anume: este gândit în baza unui ciclu de 12 ani, la rândul său parte a unui ciclu de 60 de ani. La chinezi, zodiile depind de anul nașterii. Tradițional, se începe cu zodia șobolanului; urmează bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și mistrețul.

Zodiacul mayaș era construit în funcție de ciclurile lunare de 20 zile, astfel că în componența sa intră 20 de semne, deoarece calendarul mayașilor era construit pe baza ciclurilor lunare de 20 de zile. Semnele sunt: apă, casă, câine, crocodil, cerb, craniu, cutremur, cuțit, floare, iarbă, iepure, jaguar, maimuță, ploaie, șarpe, șopârlă, trestie, uliu, vânt și vultur.

Zodiacul celtic are două variante: un zodiac druidic, care utilizează ca semne arborii, și unul care pornește de la ideea că omul se naște sub protecția unui animal-simbol (cerb, cocor, focă, urs, viperă, albină, vidră, pisică, somon, lebădă, gâscă, bufniță și corb).

Zodiacul indian are 36 de semne (după un calendar împărțit în 36 de perioade a câte 10 zile): toporișcă, cal, birjar, foc, capră, elefant, fir, pheonix, diamant, vier, șarpe, țestoasă, câine, vânător, urs, fecioară, pană, rândunică, balanță, uliu, maimuță, delfin, turn, leu, pustnic, scoică, metal, funie, lotus, arcaș, vultur, caleașcă, apă, perlă, corabie și yoghin.

Grecia

Treptat, interesul pentru astre și legătura acestora cu destinul oamenilor a început să sporească. În Grecia, zodiacul a fost preluat de la babilonieni, oferind propriile lor explicații și anume fiecare semn astrologic este asociat unei anumite constelații, iar perioada de timp asociată unei zodii corespunde intervalului în care Soarele intra în constelația respectivă. Horoscopul a început să fie utilizat pentru previziuni, iar zodiacul de tip european, cel mai cunoscut și cel mai utilizat în zilele noastre s-a dezvoltat pornind de la modelul grecesc.

China

În China, astrologia are la bază filosofia chineză, utilizând principiul lui yin și yang și alte concepte necunoscute în Occident. Zodiacul chinezesc – care folosește, de asemenea, 12 animale-simbol – pornește de la ideea unor cicluri multianuale (anul determinând zodia) și include prezența celor cinci elemente – apă, foc, pământ, metal și lemn.

Horoscopul în zilele noastre

Lumea nu și-a pierdut interesul pentru astrologie, dimpotrivă oamenii au devenit tot mai pasionați de aria celestă și cel mai cunoscut horoscop este cel european. O nouă teorie a unor astronomi reconfigurează însă toate pozițiile acestor zodii. Aceștia spun că Pământul este afectat de atracția gravitațională a soarelui și a lunii, fapt care duce la apariția unui efect de <clătinare> a planetei în rotația sa în jurul propriei axe. De aceea, decalajul dintre momentul real în care o constelație se află în spatele Soarelui și perioada calendaristică durează o lună. Așadar, ei vorbesc de existența celei de-a 13 a zodii numită Ophiuchius, adică Purtătorul de Șarpe. Se spune că această zodie a fost exclusă din zodiacul original în urmă cu mai bine de 2000 de ani.

Iată cum arată noul horoscop:

 • 21 ianuarie – 16 februarie – Capricorn
 • 17 februarie – 12 martie – Vărsător
 • 13 martie – 18 aprilie – Peşti
 • 19 aprilie – 14 mai – Berbec
 • 15 mai – 21 iunie – Taur
 • 22 iunie – 20 iulie – Gemeni
 • 21 iulie – 10 august – Rac
 • 11 august – 16 septembrie – Leu
 • 17 septembrie – 31 octombrie – Fecioară
 • 1 noiembrie – 23 noiembrie – Balanţă
 • 24 noiembrie – 29 noiembrie – Scorpion
 • 30 noiembrie – 18 decembrie – Ophiuchus (Purtătorul de Şarpe)
 • 19 decembrie – 20 ianuarie – Săgetător

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *