Homeschooling în România

De câteva zile, pe lângă subiectul Olivia Steer și mamografiile, o altă temă care a împărțit societatea românească în două este legată de un anunț făcut de cântăreața Dana Nălbaru, care scria pe pagina ei de Facebook: „Am retras-o pe Sofia de la şcoală. De tot. Am ales că ea să înveţe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac şi fără constrângeri, fără competiţii impuse, fără note sau calificative. Ne-am gândit bine înainte de a lua această decizie şi ne-am "făcut temele" înainte de a ne aruncă spre un asemenea viitor.„

K-homeschooling-enHD-AR1

După cum știm deja, românul se pricepe la tot, așa că nici acest subiect nu avea cum să nu suscite reacții de tot felul, de la unele de încurajare, la dezaprobare vehementă, la înjurături fără nicio legătură cu tema. Dar cum stau lucrurile cu privire la home schooling? Încercăm aici câteva mici clarificări:

Ce este homeschooling?

Educația acasă (traducere exactă a termenului ”homeschooling”) înseamnă a-ți educa copiii în afara unei școli publice sau private. Deși mare parte din învățare se petrece acasă, aceasta nu este nici pe departe singurul loc în care învață copiii. Educația acasă are atâtea forme câte familii o practică. Unele urmează fidel o programă și organizează o adevărată clasă într-una dintre camere, având ore de studiu și teme. Altele au doar câteva materii considerate ”de bază” cărora le dedică un anumit timp pe zi, în mod structurat sau mai liber. Unele familii practică ceea ce John Holt a numit ”unschooling”, adică nu au o programă și nici măcar materii de bază, ci le acordă copiilor libertatea de a învăța ce, cum, când și cât vor. (sursa: http://homeschooling.urbankid.ro/faq/).

Așadar, în detrimentul unui sistem educațional tradițional, de stat, obligatoriu până la un anumit nivel, părinții aleg să își țină copiii acasă și să îi invețe ce vor ei, ce vor copiii sau nimic. Depinde de fiecare.

Homeschooling în România

Aici lucrurile sunt clare. Acest sistem de educație nu este reglementat în România. Mai mult, părinții care aleg să își țină copiii în afara sistemului de învățământ general obligatoriu pot fi pasibili de închisoare sau amendă, conform Codului Penal, articolul 380: „1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.„

Cum trebuie privit gestul Danei Nălbaru?

Eu l-aș privi ca un precedent periculos. Venind din partea unei persoane publice, a unui artist care are un nivel de notorietate destul de mare, un astfel de gest mai dă o lovitură puternică unui sistem educațional și așa șubrezit de dezinteresul autorităților, pe de o parte, dar și de sila părinților și copiilor pe de altă parte.

Știm cu toții cum este creionat sistemul educațional românesc în anul de grație 2016: lipsă finanțări, promovabilitate slabă, programă depășită total, manuale ioc, cadre didactice slab pregătite, elevi care ies din școală mai proști decât poate au intrat. Da, proști, nu are rost să ne ascundem după deget.

Soluția însă nu va fi niciodată retragerea copilului din școală, crearea unui univers educațional doar al lui, unde să nu aibă parte de nici un fel de competiție, de verificare a cunoștințelor, de evaluare a progresului și de o comparație cu alți copii.

Semnalul dat de gestul Danei Nălbaru este unul grav și, înainte ca lucrurile să intre pe un drum și mai rău, clasa politică ce va veni în viitorul Parlament, guvernul ce va fi investit din decembrie, trebuie să treacă de la vorbe la fapte și să transforme reforma în educație în prioritate 0.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

4 thoughts on “Homeschooling în România”

  1. Ionut asta un protest,un fel de greva foamei .In cele din urma cred ca o sa duca copilul la o scoala normala fie ea de stat sau particulara .Societatea vazuta ca un organism viu incepe sa se opuna actalului sistem democratic de valori .Parintii nu mai vor regulile impuse de ministerul invatamintului ,muncitorii nu mai vor sa munceasca pe doi lei si oase rupte la patroni,medicii pur si simplu nu mai vor sa faca garzi neplatite numai pentru ca a zis cineva de sus ca trebuie ,mamele nu mai vor sa nasca la spital asistate,iar atunci cind nasc nu mai vor sa vaccineze copii. As putea continua dar ma opresc aici .Intram pe un drum foarte periculos ,este ceva mult mai periculos decit anarhia .Anarhia pentru a fi eficienta se practica in grup ori aici avem ceva practicat individual.Sa fie asta raspunsul societatii la desele reforme impuse de saracia in care ne zbatem?Multi dinre noi nu mai au nici un Dumnezeu si sunt fie proprii dumnezei /atunci cind dispun de multi bani/fie ajung sa se roage la falsi idoli din disperare /ma refer aici la cei ce nu mai au nimic de pierdut.Incetul cu incetul tara din pacate incepe sa se transforme intr-un imens balamuc ce tine captiv un mare numar de suflete bolnave.

  2. Ce zici graiesc la obiect ?Asta este din pacate adevarul oricit s-ar stradui politicieni de stinga sau de dreapta sa il cosmetizeze cu false pomezi /sau pomeni/ electorale.

  3. Iancule , ai innebunit subit ? De cand Dana Nalbaru { asta nu canta la un momnet dat la IQ ? } este ” un artist cu un nivel d e notorietate …etc. ” ? Cine dracu mai stia d e parasuta asta d e cand s-a destramat IQ ? Si alde Sturzu…parca si ala canta cu aia …ala ce zice ? Totusi , in pofida a ceea ce s e manaca rahat pe diferitele bloguri sau pe sticlele TV-urilor…cam are dreptatea ei tipa . Fireste nu in proportie de 50% dar are dreptate .Pai , in conditiile in care , cum vine un ministru nou la Ministerul Invatamantului cum face ziua ce viseaza noaptea si-i bese mintea doar fantasmagorii , in conditiile in care , in scolile romanesti …s e vede cu ochiul liber care-i nivelul de educatie primit de elevi { educatie scolara fireste } , in conditiile in care nepoata mea { si nu doar ea } a inceput scoala pe 12 septembrie si…nici la ora asta n-are manuale …despre ce fel de ” invatamant ” vorbim ? Atunci cand Haret a avut viziunea invatamantului obligatoriu si gratuit pentru TOTI copii nu cred ca , s-a gandit ca aceasta sa fie doar o modalitate prin care statul sa poata platii legal niste oameni numiti in functia de dascali , d e profesori , de invataori . El s-a gandit doar la socializare , la invatarea copiilor cu mediul cu care vor trebuii mai devreme sau mai tarziu sa interactioneze . Daca asi putea…sa fi sigur ca si eu mi-asi lua nepotii acasa sa fac eu scoala cu ei { in conditiile in care tot platesc niste maculatura numita manuale si-n conditiile in care profesorii sunt tot mai sictiriti d e salariile incasate si deci , a cam inceput sa-i cam doara in maciuca de loazele din fatza lor } si , chiar in conditiile in care s-ar aplica legislatia din Franta , UK sau USA …sunt sigur ca si eu si ei , ne-am descurca onorabil decat sa…stam sa vedem ce maanuale isi doreste ” doamna invatatore ” editate de…vreo firma care-i plateste ceva caci , fie vorba intre noi , manualele pentru elevii romani sunt maculatura ordinara . Crede-ma Iancule , chiar stiu c e spun ! Totusi { parerea mea } societatea romaneasca , scoala romaneasca nu-i pregatita pentru homescool , nici copii si cu atat mai putin parintii .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *