Cine este Ianis Hagi? Cine este România? România este Hagi!

Ar fi simplu să ne rezumăm la a răspunde că Ianis Hagi este fiul lui Gică Hagi. Iar alții, cârcotași in fire, obișnuiți cu mizeria din societatea românească, să vină și să adauge: Ianis este băiatul tatălui, pe care nimeni nu îl critică pentru că poartă numele care duce în spatele său fotbalul românesc ridicat la superlativ.

Dar Ianis Hagi este mai mult de atât. Ianis are geniul și genele tatălui său. Nici nu avea cum să fie altfel, în condițiile în care, încă dinainte de a face pași cu adevărat, știa ce este mingea, era obișnuit cu atmosfera performanței și seriozității pe care Gică Hagi le-a cultivat zi de zi. A circulat mult zilele acestea o poză emoționantă, de la meciul de retragere al Regelui fotbalului românesc, poză în care Gică își ține fiul de mână și merge într-un tur de onoare pe fostul stadion 23 august. S-au schimbat lucrurile de atunci. Ianis a crescut, și ca om, și ca fotbalist. Iar acum nu mai merge de mână cu tatăl său, merge demn lângă el, ducând ambii la fel de mândru numărul 10 și numele Hagi inscripționat pe el.

Ianis are toate șansele să fie un jucător mai mare decât tatăl său. Hagi senior a fost stângul perfect al fotbalului mondial, Ianis este un jucător de ambele picioare, dovadă și golul de ieri cu Anglia. Ianis, la vârsta sa, reușește să crească într-un ritm mult mai rapid decât tatăl său, va prinde și transferul mut visat în afară care să îl maturizeze definitiv.

Cât despre cine este România, nu trecem deloc de la numele Hagi la altceva. România care ne-a cucerit la acest European este meritul lui Gică Hagi. Am vorbit de Ianis mai sus, cel care se poate constitui în noul lider al unei generații de excepție, acum este timpul să îi dăm Regelui ce este al Regelui. Hagi este motivul pentru care fotbalul românesc a existat începând cu anii 80 și motivul pentru care fotbalul românesc a supraviețuit și acum renaște,la nivel de talente. Ne-a cerut să îi facem statuie și colegilor de generație. Ne-a avertizat că după retragerea lui va fi dezastru. L-am crezut iar arogant și am încăput pe mâna lui Mutu, Torje, Tamaș.

Am stat apoi nepăsători când Gigi Becali îl umilea. A fost momentul în care și Hagi a realizat că numai singur împotriva tuturor poate realiza ceva. Așa a început povestea Academiei, apoi a echipei de fotbal Viitorul și, iată, azi, miracolul U21. Un miracol datorat lui. 11 dintre jucătorii din lotul actual U21 prezent la Europeanul de tineret au lucrat și au trecut prin mâna lui Hagi.

Viitorul fotbalului românesc arată cu adevărat bine. Avem șansa ca, prin acești tineri însetați de glorie să reușim să ajungem acolo unde merita și generația lui Gică. Prin Ianis și ceilalți băieți. Pentru că, acolo unde nu ajung picioarele sau mâinile, ajung inimile!

One thought on “Cine este Ianis Hagi? Cine este România? România este Hagi!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.