Cred că este cea mai des întâlnită frică. Nu cred că există vreun om care să nu fi experimentat, măcar la prima vizită la un dentist, acel sentiment de frică, de ”oare mai scap viu de aici?”.
Nu știu să vă spun de unde provine această frică de dentist. Dar știu că ea a primit și o denumire și anume, odontofobie, iar ea afectează, conform unor cercetători, peste 75% din populația lumii. Hai, că nu sunt chiar singur în treaba asta ).
Prima mea experiență cu un dentist, un om care m-a vindecat parțial de această fobie, a fost undeva prin facultate. Când a fost nevoie de o extragere de măsea și nu credeam că am să supraviețuiesc. Dar, cu niște vorbe bune, cu o anestezie totala de puteai să spargi lemne în gura mea, lucrurile au mers ok. Și chiar îmi mai doream să dau pe la dentista mea preferată.
Numai că, la un moment dat, am dat peste un alt dentist, care nu a făcut altceva decât să îmi repornească fobia. Omul mi-a pus atât de prost o plombă încât mi-a încălecat nervul și de durere, am plâns vreo două zile fără oprire. Pentru ca să ajung din nou la extracție. Care și acea a fost făcută prost, cu dureri, astfel încât am plecat acasă cu promisiunea că nu mai calc prea curând la un dentist.
Ce vreau să spun de fapt este că ai nevoie de oameni pricepuți, care să știe să îți înlăture temerile și să te facă să te simți în siguranță, chiar și la dentist. Pentru că unul din lucrurile grave care pleacă de la odontofobie este faptul că un om ce suferă de ea va merge la dentist doar în situațiile cu adevărat grave și nu va merge periodic pentru a evita să ajungă la extracții sau alte boli mai grave.
Vestea bună este că lucrurile s-au schimbat în ultimii ani și continuă să se schimbe. Au apărut tehnici și aparate noi, metode noi de anestezie, practici moderne care, folosite corect de stomatologi, duc la diminuarea sau chiar dispariția totală a durerii. Ca atare, un implant dentar aminov nu mai reprezintă azi o piatră de încercare, iar în cabinete precum cel al doctorului Aminov poți fi sigur că ei avea parte de cel mai profesionist mediu. Și, trebuie să recunoaștem, o igienă dentarp corectă te ajută foarte mult. Ți-o pot confirma oamenii care zâmbesc în fiecare secundă din viața lor, fără teama că li se va vedea dintele spart sau culoarea galbenă a dinților.
Și un alt aspect important, ce nu trebuie neglijat este dat de faptul că cei care nu au grija de dantura lor și lasă să se formeze acolo un adevărat focar, își supun practic tot organismul unui stres suplimentar și un risc ridicat de boli. Așa că este mai bine să prevenim decât să fim nevoiți să vindecăm. Cred că putem, fără teama de a greși, reactualiza celebra vorbă cu ”un măr pe zi ține doctorul departe” și să o transformăm în ”o vizită pe lună la dentist e sănătate curată”
Bravo Iancule te arunci la bani adevarati !!!!! Cine ti-a comandat reclama respectiva ? Umbli sa te pricopsesti ! 8)
@marian umblu, sefu, umblu dar nu iese )
Cu totii avem frica de dentist dar pentru a ne putea bucura de o dantura sanatoasa si fara dureri trebuie sa vizitam si un cabinet stomatologic.
Nu trebuie sa ne fie frica de dentist pentru ca acum exista aparatura moderna si doctorii sunt mult mai bine pregatiti.
Si mie imi este frica de dentist dar nu am incotro, trebuie sa merg la el daca vreau sa am o dantura frumoasa.
Frica de dentist este o frica mostenita de la parintii nostri care au prins niste vremuri mai urate, acum stomatologia a evoluat foarte mult, tratamentele au devenit foarte rapide si eficiente, nu mai exista motive reale sa ne temem.