Hai să vorbim despre un subiect care, poate, unora li se va părea extrem de amuzant, penibil, poate, dar care ar putea face diferența între un oraș care se respectă, între un restaurant care se respectă și un loc ce nu ar mai merita să fie frecventat: toaletele publice.
Nu cred că există un om care să nu fi fost pus măcar o singură dată în viața lui în situația de a merge la toaletă. Aflându-se în spațiu public, în parc sau pe stradă, sau, varianta mai ușoară, într-un restaurant sau pub. La prima situație, să te ferească Dumnezeu să ajungi să te afli într-un parc din București sau pe stradă și să ai nevoie la toaletă.
În primul rând pentru că o să ai nevoie de o prostată extrem de rezistentă ca să găsești o astfel de toaletă. În al doilea rând pentru că, odată găsită, o să ai nevoie de un ficat de milioane ca să supraviețuiești contactului cu ea. Și vorbim, atenție, de o capitală care își propune să fie capitală culturală europeană în 2021. Dar, cine știe, poate până atunci rezolvă și problema asta.
Altfel stă situația, sau ar trebui să stea, dacă te afli într-un restaurant sau bar și ajungi la toaleta localului respectiv. Trebuie să recunosc că lucrurile s-au schimbat mult, și în bine, în ceea ce privește aceste locații. Oamenii mențin curățenia, toaletele sunt curate, au apărut dispensere de săpun, lucruri banale pentru unii, dar care la noi, acum câțiva ani, erau de-a dreptul fantasmagorice.
Și tocmai din acest motiv, eu, unul, dezvoltasem o adevărată fobie față de toaletele publice. Bine, ea era cred cu rădăcini mult mai vechi, încă de pe vremea școlii, când toaletele din unitățile de învățământ erau adevărate bombe ecologice. Cert este că, dacă ajungi în situația asta, fiecare zi se poate dovedi un stres incredibil. Și se știe că orice factor de stres din ziua de azi duce la boli.
Și dacă tot vorbim de toalete și reclame, oare s-o fi aflat, în sfârșit, răspunsul la întrebarea ce ne macină existența de ceva ani buni: tu cât timp petreci zilnic la toaletă?