Despre război și garduri

Gardurile ce ne înconjoară lumea în care trăim nu mai sunt gardurile prietenoase, gardurile copilăriei noastre, elemente mi multe decorative dintr-o lume a satului în care, oricum, cu toții ne doream să ne fie invadat spațiul.

Gardurile de acum sunt garduri ale durerii, ale eșecului unor politici. Sunt garduri care ne despart, deși suntem cu toți oamenii. Unele sunt extrem de vizibile, înconjoară granițe mai ceva ca înainte de război. Și încearcă să pună stavilă unei invazii pe care mulți o consideră dubioasă, alții o consideră singura lor speranță de a scăpa dintr-un război care îi nimicește.

Alte garduri, mult mai dureroase, sunt cele invizibile și pe care le construim între noi. Între bărbați și femei, între creștini și atei, între susținătorii unui partid și susținătorii altui partid.

image

De fapt, cred că cea mai mare problemă a lumii în care trăim este că putem găsi din orice nimic motive de a ridica garduri între noi.

Am divagat un pic, și asta pentru că am ajuns pe siteul celor de la Teamnet Internațional, o companie care deja se extinde cu activitatea inclusiv pe zona militară, cu produse de tip blindat. Iată mai jos și declarația lor oficială vizavi de acest subiect:

“Pe fondul nevoilor constatate pe piaţa locală, cât şi ţinând cont de interesul acordat în spaţiul Uniunii Europene pentru tehnologia şi produsele de tip dual-use, am luat decizia de a extinde domeniul de activitate către realizarea de produse de tip blindat. Încadrarea în CAEN-ul 3040 a ţinut de o pură chestiune de formalitate, neexistând alte opţiuni de clasificare. Activităţi precum producţie de vehicule de luptă sau fabricare de armament nu sunt vizate de compania noastră.
Un exemplu de tehnologie dual-use este Hirrus UAV, care a fost realizat pentru sectorul civil, însă, are capacităţi şi pe zona militară. Acest lucru a fost testat şi confirmat în cadrul exerciţiilor NATO Unified Vision din 2014 şi 2016. De asemenea, un alt produs la care lucrăm în prezent este Signus, o dronă de tip tactic, care poate opera pe o distanţă de 200 de km, pentru siguranţa frontierelor maritime şi terestre. Acest proiect de cercetare derulat împreună cu Airbus are termen de definitivare anul 2017.
În concluzie, jucătorii de tehnologie pot face o diferenţa semnificativă în sporirea gradului de siguranţă publică, ca de exemplu, prin soluţii optimizate pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Constat acest efort şi în rândul companiilor din Silicon Valley şi cred că ar fi un demers necesar şi la nivelul ţării noastre.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *