Despre mass-media şi Roşia Montana

Dacă eşti un om care vrei să fii informat cu ce se mai petrece prin ţara ta şi dai din întâmplare pe Antena 3, RTV sau Digi, lucrurile sunt ok. Dincolo de drama copilului ucis de un maidanez, nu pare că se mai petrece ceva notabil prin ţară.

Cu toate astea, ceva se întâmplă. În Bucureşti, Piaţa Universităţii, dar şi în alte oraşe, mii de oameni ies în stradă şi cer parlamentarilor să nu voteze legea “Roşia Montana” care permite începerea exploatărilor cu cianuri acolo.

Ca un om ce am participat anul trecut la protestele din Piaţa Universităţii şi care, am recunoscut atunci, o fac şi acum, este conştient de faptul că mediatizarea acelor proteste a contat enorm de mult, nu pot să nu mă uit cu perplexitate cum, de 4 zile, Antena 3, dar şi alte televiziuni, se fac că plouă.

Şi cu toate astea, oamenii continuă să iasă, câte 1000 – 2000 pe zi, ceea ce pentru mine reprezintă un număr important, ţinând cont de faptul că ei se adună doar prin intermediul reţelelor sociale. Fiecare zi de protest a acestor oameni reprezintă sfârşitul ideii de mass-media la noi.

PS: De mâine lucrurile par că vor intra pe un scenariu bine cunoscut, galeriile cluburilor din Bucureşti anunţând că se alătură protestelor. Ştim cu toţii ce va urma. Dar cred că acesta va fi şi momentul când blocada presei faţă de aceste proteste va dispărea şi vor beneficia de atenţia cuvenită.

piatauniversitatiirosiamontana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *