11 thoughts on “Despre BOR, Patriarhul Daniel şi ipocrizie”

 1. Iarta-ma,voi fi fiind eu #romãn & #ortodox dar am o alta parere (si nu numai eu).Nu vreau sa polemizez insa asa cum nu’s basist, tot asa “nu pup poala popii ” :)

  1. @smurdbihor eu am dat doar niste cifre, pentru ca lumea pare a crede ca Biserica nu face nimic pentru oameni, cand, in realitate, este cel mai important sustinator al oamenilor in nevoie.

 2. @Ionut

  Esti sigur ca vrei? In cate moduri sa-ti demonstrez/demontez “argumentele” si ipocrizia cre_s_tin-ortodoxa? Vezi ca s-ar putea sa te cam deranjeze, pe langa cifre si facts, limbajul folosit. Nu am de ce sa ma port cu manusi cu cineva de la care am oarecari pretentii si care da dovada de o incomensurabila ……… . (NB: nu vorbim de religie, ci de bor).

  Cu ce vrei sa incep? Cu faptul ca cifrele zbiara de manipulare si lipsa de bun simt? Ca marea majoritate a banilor sunt PRIMITI? Ca ei nu au contribuit nici macar cu cat si-au platit cheltuielile proprii?

  Sau poate vrei sa calculam un pic la valoarea de PIATA imobilele si terenurile astea: http://www.antena3.ro/romania/bor-va-primi-gratuit-vechiul-parlament-si-alte-32-cladiri-cu-terenul-aferent-111595.html

  Scuteste-ma cu rahatii astia de popi adunati intr-o gasca avida de bani denumita bor. Cadea-l-ar catedrala mantuirii p in cap.

  PS: sunt exceptati de la ceea ce am scris mai sus acei fffff putini preoti care exista.

 3. @Ionut, sa o luam gospodareste: da, sa ajuti oamenii e un lucru bun si laudabil, jos palaria. Dar suma “investită în ajutorarea celor care au nevoie” ar trebui inteleasa asa:
  – 8.598.057 colecta de la credinciosi, adica banii altora.
  – 8.492.215 finantare externa, adica banii altora
  – 8.128.354 finantare publica, adica banii altora
  – 11.358.461 donatii si 2%, adica banii altora
  – 5.988.597,62 lei colecta în bani, adica banii altora
  – 5.389.106,26 lei – valoarea bunurilor colectate, adica bunurile altora.

  Pina la cele 49.584.926 lei mai sint vreun milion jumate care nu-s banii altora. Patruzeci si opt de milioane nu sint de la biserica, oricum ai da-o. Sint _de la altii_. Asta pentru ca spui ca ai dat cifre.

  Ca sa raminem la cifre, cifra de afaceri oficiala a BOR in 2010 (conform ANAF) a fost de 110 milioane de euro, adica pe la 450 de milioane de lei. Sa-mi fie iertat, dar nu ma impresioneaza unii care desi au suficient fac acte filantropice cu banul altora.

  Tot daca e sa mergem pe numere, ai doua liste acolo: una cu banii intrati si cealalta pe ce s-au dus. Au intrat 49.584.926 si au ramas (daca am socotit corect) 9.454.270 lei (lista cu pe ce s-au dus banii insumeaza 40.130.656 lei, restul nu se regasesc in ea)

 4. @Nevermind @Stefan cu voi doi nu o scot la capat cu subiectul asta:) Va respect insa opinia, chiar daca nu sunt de acord cu ea

 5. @Ionut

  Poti oricand sa ne combati cu _argumente_ si _dovezi_. Noi asa am facut :D

  Stiu ca e greu cu unii carora daca le zici sa sara in sus, te intreaba “de ce” in loc de “cat de sus”. Probabil de acolo vine si aia cu “nedus la biserica” :D

  1. @nevermind si eu v-am adus argumente, numai ca voi insistati pe ideea aia: biserica nu trebuie sa aiba niciun ban..biserica trebuie sa aiba bani, cheltuielile de intretinere sunt imense, biserica face si bine, dar, da, biserica are si multe uscaturi in ea…

 6. @Ionut

  biserica este cea mai bogata firma din Romania. Unde am sustinut eu sau Stefan ca nu trebuie sa aiba bani? Sa-i produca, ca are de unde. Oh… si inca cat…

  Nu ai raspuns la absolut nimic din ce am scris eu sau Stefan. Punctual. Aaaaa… ca brusc te-a izbit si alta realitate a propriilor cifre… asta e altceva :D

 7. @Ionut, nu am spus niciodata ca biserica nu trebuie sa aiba bani. Sa aiba, de ce nu? Problema insa e alta: minciuna.

  Biserica cere retrocedarea unor proprietati care i-ar fi fost luate. Daca stai insa sa te uiti un pic la adevar, vei vedea ca nimic nu a fost luat de la biserica romana ci de la cea rusa. Secularizarea a avut ca scop inlaturarea bisericii ruse din treburile Romaniei la ora aceea, nu a avut legatura cu ortodoxia romaneasca. Altfel spus, BOR cere Romaniei sa ii plateasca daune care nu i-au fost produse si sa i se dea inapoi proprietati pe care nu le-a avut. Parca nu mai suna asa de frumos, nu?

  Da, cheltuielile de intretinere sint imense, aici sintem de acord. Dar stau si te intreb: daca te apasa asa de mult niste cheltuieli, de ce te intinzi si mai mult? Urmeaza un exemplu, tare as vrea un raspuns logic.

  In jurul casei alor mei (13 Septembrie) existau 8 biserici, toate la mai putin de 10 minute de mers pe jos. OPT. Acum se construieste mintuirea neamului, #mamalatoatebisericilecareeste. De ce, in curtea viitoarei catedrale, au mai facut inca una? Care e logica, de vreme ce mai era una la mai putin de doua sute de metri si inca una la vreo trei sute de metri, dar in spatele blocurilor? Pana mea, la patru scari de bloc erau doua biserici, acum sint trei, clar mai trebuia inca una, care sa fie in curtea catedralei. Nu cred ca exista in lumea asta, in nici o religie, o biserica in curtea alteia. La cit de mare o sa fie mintuirea, daca le leaga intre ele cu un lant si le fotografiaza de sus, pot spune ca si-au tras breloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *