De Dragobete, arde-o românește

Abia trecut nea Vali cu arcul său că iar a venit o zi a iubirii. Un nou motiv de mărturisiri siropoase, făcute în public, ca și când iubirea e mai de preț atunci când o urli în gura mare. Îmi e timelineul de la Facebook plin de poze cu bomboane de ciocolată și declarații care mai de care pline de iubire.

Da, știu, Dragobetele cică ar fi varianta noastră neaosă, nealterată de mercantilism de a sărbători iubirea. Dacă este așa, aș îndrăzni și eu să vin cu o întrebare: când ați început prima dată să sărbătoriți iubirea pe românește? Și, mai ales, de ce avem nevoie de o zi specială pentru a le arăta iubirea celor din viața noastră? De ce este o tradiție să comandăm aranjamente florale de 8 martie, să luăm tot flori de 1 martie și eventual, de Dragobete, da, ați ghicit, o plantă de apartament naturală.

image

Plus, dacă ar fi să fim răutăcioși până la capăt și dacă ne-am uita pe statisticile îngrijorătoare ce ne vin an de an de la autorități, românii știu să iubească mai ales cu urme. Unele vizibile și dureroase ce le rămân partenerelor de viață ca amintire ce cu greu va putea fi uitată. Eu sunt și voi rămâne mereu adeptul că iubirea, sentimentele frumoase, nu au nevoie de o zi anume pentru a fi exprimate prin gesturi care să aducă zâmbetul pe chipul celor pe care spunem că îi iubim.

Dacă există o licărire de fericire în cei dragi chiar și atunci când facem astfel de gesturi constrânși de aceste obiceiuri, imaginați-vă reacția lor când dovezile de iubire ar veni într-o zi obișnuită. Când a fost ultima dată când te-ai dus la iubita ta cu un buchet de flori și i-ai spus: ”te iubesc pentru că exiști”, fără ca ea să se aștepte? Când a fost ultima dată când ai lua-o de mână și ai plecat cu ea la plimbare, prin parc, doar ca să o vezi cât de fericită și mândră este la brațul tău?

Când ai luat-o ultima dată de la treburile ei zilnice și ai răsfațat-o, făcând-o să se simtă exact așa cum ar trebui să o facă orice femeie care este iubita, că o prințesă? Dacă răspunsul la întrebările astea este: ”Nu știu”, atunci nici chiar Dragobetele nu te prea poate ajuta să fii cu adevărat un om care iubește. Și poate primul gest cu adevărat frumos pe care ai putea să îl faci pentru cea pe care o iubești, de Dragobete, e să îți promiți că de azi încolo, fiecare zi va fi o zi a iubirii.

Vei rămâne surprins de tot ce va urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *