De ce nu mai ninge de Crăciun?

Voi ați observat că de ceva ani, deși tânjim cu toții după ea, nu mai avem zăpadă de Crăciun? Și asta parcă strică tot farmecul acestei perioade. Ce farmec mai au colindele pe un soare orbitor? Ce rost mai are bradul pe ploaie și vânt ca într-o zi de vară?

De ce se întâmplă asta? De ce nu mai ninge de Crăciun? Nu vă grăbiți să o aruncați pe aia cu încălzirea globală, cu schimbările climatice, șamd. Da, e cel mai la îndemână răspuns și, nu are rost să ne contrazicem, și cel mai ușor de demonstrat. Dar nu, eu nu cred că din aceste motive nu mai avem zăpadă în zilele de Crăciun.

Eu cred că de fapt suntem pedepsiți. Suntem pedepsiți ca, încet dar sigur, să ni se ia fiecare simbol al acestor momente frumoase. Așa cum noi ne pierdem puritatea, la fel și tot ceea ce făcea magic Crăciunul cândva, dispare.

christmas-love

Abia mai are loc icoana Nașterii Domnului de atâtea kitschuri pe care le luăm cu valoare de simbol pentru Crăciun. Ce Hristos, Crăciunul este despre Coca Cola. Ce smerenie, importantă e să fie masa rezistentă, să nu se rupă sub tonele de carne de porc, de salate de boef și sarmale. Ce bunătate și alte din astea, ne închidem ușile și cu lacătul dacă putem, trecem pe lângă oameni sărmani fără ca să le aruncăm nici măcar o privire, ce să mai vorbim de a le dărui și lor din preaplinul nostru.

Și atunci, de ce ne mai mirăm că nu mai ninge de Crăciun? Ce să caute puritatea ninsorii, inocența fiecărui fulg de nea, într-o lume atât de rea. Da, știu, e trist. Am fi vrut poate să dăm vina doar pe meteorologi pentru această situație, dar nu, nu e vina lor. E mai ales a noastră.

Am uitat să credem. Am uitat să iubim. Am uitat să dăruim. Am uitat să fim buni. Și atunci, instinctiv, și cerul a uitat să ningă. Și iarăși vom petrece niște sărbători în care vom cerși din tot sufletul măcar iluzia unui fulg de nea. Dar nu va veni.

Și dacă nu avem grijă, dacă nu vom ști să transmitem mai departe adevărata valoare a acestei perioade, dacă nu îi vom învăța pe cei de lângă noi despre magia Crăciunului, despre lecția de smerenie pe care ne-o predă această sărbătoare, cândva, nu prea departe, vom ajunge să nu mai avem Crăciun.

Nu că nu trăim deja vremurile când prin anumite locuri din lume Nașterea Domnului a fost deja interzisă. 

Articol publicat pe perfectimperfecte.ro

3 thoughts on “De ce nu mai ninge de Crăciun?”

  1. Pai ce sa mai ninga d e Craciun Iancule fratele meu , daca exista pe lumea asta oameni { comercianti , oameni de afaceri adica } care asteapta inca d e la 23 August – si blestema faptul ca din diferite motive n-o pot face inca de atunci -sa faca reclame la…produse de Craciun si isi impodobesc brazii inca de prin Noiembrie …cu foarte rare exceptii pe 1 decembrie !?! Tu nu vezi c a peste tot inca din… Noiembrie se face reclama dintr-aia jegoasa la crapelnitza ce ne este oferita { la superpret } pentru ” sarbatorile Craciunului ” ? Parca romanii ar manca doar de doua ori pe an : d e Paste si de…Craciun si Revelion mama lor d e romani !!! Stai putin si-ai s a vezi ca , dupa 1 Martie se vor umple magazinele si ecranele televizoarelor cu reclame la…produsele pentru paste . Mai intereseaza pe cineva ce-nseamna Craciunul sau Pastele , ce semnifica ele in traditia crestina…pe dracu mai intereseaza : matzul plin , stomac si ficat sanatos sa ai sa…bagi al jgheab , traditia , insemnatatea acestor zile…da-le in mortii lor !!!! Ma rog , nu eu s pun asta dar , majorityatea , asta spune , asta gandeste de parca ar fi ultimul Craciun pe care-l apuca in viata asta d e cacat ! Nu vezi ca si Natura { nu mai zic Dumnezeu ca…s-ar putea sa ma-njure careva si…nu-i pot raspunde cu-aceiasi moneda , nu de alta dar sunt un domn cum bine sti 8) } se uita doar cu curul la noi si-atunci , d e unde atat ninsoare frate !?

  2. Sarbatori fericite Iancule , pentru tine , pentru familia ta , pentru amicii si inamicii tai si , fireste pentru…PNL 8) si madamme Turcan 8) !!! Craciun fericit cu sanatate si multe bucurii Ioane iti urez in Ajunul Nasterii Domnului Cristos iar aceste urari doresc cu ajutorul Bunului Dumnezeu sa fie extinse si-n anul viitor asupta ta si-a cui mai vrei tu . CRACIUN FERICIT FRATE IANCU !!!!

  3. Pentru noi din pacate Craciunul inseamna doar zile libere ,prime ,bonuri de masa si aglomeratie pe strazi .Avem din pacate parte numai de un craciun comercial.Sarbatorile de sfirsit de an sunt pentru comertul nostru cocosat o imensa bula de oxigen.Nu trebuie insa sa ne ingrijoram Craciunul trece repede iar noi vom reveni rapid la viata banala de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *