Cum redăm Parlamentului credibilitatea?

Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, urmată imediat de Liviu Dragnea, a anunțat următoarea marea temă de consens dintre cele două mari partide: readucerea Parlamentului în topul instituțiilor în care românii au încredere. Un proiect îndrăzneț, sinucigaș, ar spune răutăcioșii. Dar hai să ne aruncăm o mică privire pe subiect:

De unde plecăm?

Parlamentul României se află la acest moment pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește încrederea populației. La capătul a mai bine 25 de ani de parlamentarism, am reușit să distrugem principalul pilon al democrației. Cum s-a întâmplat asta? Simplu. Ani de zile am adus în Parlament, folosind principiul listelor de partid, doar pe cei mai corupți oameni. Cei care aveau posibilitatea să își cumpere cele mai bune locuri de pe listă.

Iar în momentul în care am realizat asta, am decis să mergem pe principiul uninominalului. Cel care ne-a adus în situația de a avea cel mai mare, ineficient și plin de penibili Parlament din istorie. Grevista foamei, Becali, secretara lui Dragnea și lista poate continua…

Unde vrem să ajungem? Cu cine?

Aici e marea dilemă. Unde vrem să ajungem cu reformarea și recredibilizarea Parlamentului? Și cum putem face asta cu oamenii pe care îi avem acum acolo? E destul de greu, zic eu. Nu poți să dai credibilitate unei instituții ce îi are încă pe acolo pe Ponta, Șova, Vosganian, Udrea. Nu poți readuce credibilitate unei instituții obtuze la nevoile societății, la ceea ce îi cere poporul, la ceea  ce se întâmplă în jurul nostru. Unui Parlament surd și mut, care nu există decât pentru a-și acorda privilegii și pentru a se considera mai presus decât noi, cei care i-am trimis acolo.

Concluzii

Ceea ce propune Alina Gorghiu este fără doar și poate un proiect de țară extrem de îndrăzneț. Unul care chiar poate aduce mari beneficii. Dar trebuie să îl privim pas cu pas și cu realism: adevărata reformare a Parlamentului poate veni la alegerile de anul viitor: prin liste electorale unde să nu mai apară nici unul din numele vechi, cu pete mari, cu suspiciuni. Liste electorale care să aibă în fruntea lor politicieni adevărați. Oameni luați dintre oameni și recomandați de oameni. Iar ceea ce ar trebui să facă partidele politice acum e să se pună de acord asupra acestor principii de integritate, să le aprobe în comun și să se țină de ele.

PS: Pentru mine, cea mai elocventă imagine pentru importanța Parlamentului într-o societate democratică e cea cu Rațiu, protejând cu trupul său pupitrul de luat cuvântul, într-un Parlament invadat de mineri…Nimic nu pare a se fi schimbat, minerii au îmbrăcat doar haine de parlamentari, dar nu mai e nimeni să apere Parlamentul !

ratiu

3 thoughts on “Cum redăm Parlamentului credibilitatea?”

  1. Iancule….chiar mi-ai placut , parca ai scris dupa inima si cugetul meu fratioare : EXCEPTIONAL !!!!! Aceasta face parte dintre postarile tale cele mai bune deci , inca o data FELICITARI !!! Un singur amendament asi avea frate Iancule sau mai curand o intrebare : ” reformarea si recredibilizarea Parlamentului ” , va fi facuta cu Alina Gorghiu , Vasile Blaga , cu Predoiu si Videanu prin ….herr Klaus Werner Johannis ? 8)

      1. Pai , ce s a trimetem la “casa poporului “…vreo bomba sau pe Prigoana , sa faca acolo bordel si cazino 8) ! Acolo-i si un a si alta dar Silviu Prigoana ar pune si firma ca sa stie lumea ce-i acolo de fapt ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *