Cum este viata cu o stoma

In ciuda sutelor de mii de oameni care traiesc cu pungi de stoma si care au nevoie de stomaterapie din cauza unor afectiuni precum boala Crohn, colita ulcerativa si cancer intestinal, multi dintre noi nu stim cum afecteaza aceasta problema viata unei persoane. 

Pentru cei care nu stiu, exista trei tipuri de stoma. Exista ileostoma, care este locul in care intestinul subtire este tras in afara abdomenului pentru a elibera fecalele in punga, adesea utilizata atunci cand intestinul gros s-a perforat sau a fost atat de blocat incat are nevoie de o pauza. Apoi, exista o colostoma, care seamana mult cu o ileostoma, cu exceptia faptului ca intestinul gros este cel scos. Si in cele din urma, exista o urostoma. Urostoma, dupa cum probabil poti ghici, elibereaza urina intr-o punga direct din rinichi. Este adesea utilizata pentru persoanele care nu sunt in masura sa elimine urina prin vezica urinara. Fiecare dintre acestea este o procedura serioasa si trebuie tratata ca atare. 

Pentru multi, o stoma schimba viata. Treci de la viata normala la nevoia de a invata din nou cum sa mergi la toaleta. Trebuie sa te adaptezi mental si, evident, este nevoie de ceva timp pentru a accepta situatia. Stoma suna ca un lucru infricosator. Si, desigur, pentru oricine nu traieste cu o boala intestinala, probabil ca este. Dar, odata ce vei afla mai multe despre ele, vei realiza ca nu trebuie sa te sperie nimic. Cand o persoana se gandeste la o punga de stoma, tinde sa se gandeasca la lucruri negative si nu la lucruri pozitive, cum ar fi ca acest lucru iti poate salva viata. Pentru multi, o stoma nu este o alegere. Este un mod de viata care a aparut din cauza unei situatii neprevazute. Desi pentru multa lume acest lucru pare de neconceput si chiar se gandesc cu groaza la cineva care are stoma, asta nu reflecta realitatea. Daca la inceput stoma pare ceva de nesuportat, in cele din urma devine a doua natura si uiti de ea. Si atunci te gandesti ca a merge la toaleta de mai multe ori pe zi sau a experimenta crampe groaznice de stomac si sangerari zilnice din cauza constipatiei cronice este mult mai mult un „inconvenient” decat golirea unui sac de stoma de cateva ori pe zi. 

In zilele noastre, pungile stoma sunt frecvente atat la persoanele tinere, cat si la cele in varsta si ar trebui sa fim educati despre ceea ce inseamna. Sute de mii de oameni traiesc cu boli inflamatorii intestinale si sunt afectati de cancer sau de accidente care pot duce la necesitatea unei pungi stoma. Oamenii ar trebui sa vada insa ideea unei stome intr-o lumina pozitiva, nu doar pentru a-i face constienti de procedura, ci pentru a demonstra celor care intr-o buna zi ar putea avea nevoie sa traiasca cu o stoma ca nu este atat de terifiant si atat de mizerabil pe cat cred. 

Si da, merita sa iti poti trai viata fara boli. Este deja destul de greu sa vorbesti despre a trai cu o afectiune intestinala si cuvintele si gandurile negative ii pot afce pe oameni sa se simta prost, anxiosi si cu stima de sine scazuta. Insa nu trebuie sa fie asa. Pungile stoma sunt doar o alta parte a vietii, o parte din viata pe care aceasta procedura a salvat-o. Si pentru asta ar trebui sa fim recunoscatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *