Cum alegi un psiholog bun

Tudor Petu Psiholog
Tudor Petu - Psiholog
Tudor Petu – Psiholog

Cu siguranță că primul pas către soluționarea problemelor emoționale cu care te confrunți, indiferent de cauzele acestora este conștientizarea. Un bun psiholog te va ajuta să depășești dificultățile pe care le întâmpini în viață și totodată să te cunoști mai bine pe tine însuți. De aceea, atunci când te afli într-un impas existențial, cel mai bine ar fi să te adresezi unui specialist care să te sprijine în demersul tău de vindecare și de autocunoaștere. Mulți oameni apelează la prieteni sau la cunoștințe pentru consiliere psihologică, dar această modalitate nu va da rezultate – cel puțin, nu pe termen lung. Un specialist va putea privi lucrurile într-un mod obiectiv și de asemenea va avea și metodele necesare pentru a te ajuta să ieși din impas.

Criterii de alegere a psihologului

Atunci când ai nevoie de consiliere psihologică, ar trebui să ții cont de câteva criterii pentru a face alegerea cea mai bună. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere în procesul de selecție:

Prima impresie. Dacă în urma primei întâlniri cu psihologul, ai rămas cu o senzație total neplăcută sau dacă nu te-ai simțit confortabil, ar trebui să apelezi la un alt specialist. De asemenea, cadrul în care se petrece întâlnirea trebuie să fie unul potrivit și să nu te intimideze sau să-ți creeze vreo senzație de disconfort. De regulă, fiecare consilier are în cabinetul său psihologic un birou, o canapea, fotoliu și o masă.

Modul de abordare. Nu uita că relația dintre voi este una strict profesională, prin urmare, psihologul nu îți este prieten și nici nu trebuie să-ți devină prieten. Se spune că relația care se formează între un psihoterapeut și un pacient este unică în lume, aceasta fiind adesea considerată motorul psihoterapiei. Majoritatea oamenilor nu merg la psiholog deoarece cred că acesta îi va judeca aspru pentru alegerile făcute. Contrar acestei concepții, rolul unui psihoterapeut este imparțial și total detașat, în plus acesta nu are voie să te influențeze în deciziile pe care le iei. Tehnicile utilizate de către psihologi diferă, dar un bun psihoterapeut va căuta cele mai bune răspunsuri la factorii emoționali care îl determină pe pacient să reacționeze într-un anumit fel sau altul. De altfel, fiecare individ se raportează diferit la probleme, astfel că nu suferințele lor nu vor fi niciodată similare.

Încrederea. Un alt aspect la care ar trebui să te raportezi atunci când alegi consilierul este cel al încrederii. Un psiholog bun trebuie să inspire încredere și să dea dovadă de multă empatie. Pe parcursul ședinței de psihoterapie, ai dreptul de a-i adresa întrebări care fac referire la profesia sa – de exemplu, ce specializare are, studii, dacă este afiliat unei organizații la nivel local, european sau internațional.

Cât costă o ședință la psiholog

Fără îndoială că unul dintre factorii de care ții cont atunci când îți alegi un consilier este bugetul disponibil. Dacă te întrebi cât costă o ședință la psiholog în București, ar trebui să știi că prețurile diferă în funcție de competența, certificările, dar și de experiența specialistului. Orientativ, prețul unei ședințe de psihoterapie se află cuprins între 50 lei și 180 lei.

One thought on “Cum alegi un psiholog bun”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *