Criza refugiaților – o șansă nesperată pentru România

Să lăsăm un pic istericalele legate de acest subiect. Și de o parte și de alta. Nu, nu toți cei care iau cu asalt Europa în acest moment sunt neprihăniți și oameni cu un suflet pur, dar nici nu putem crede că toți vin să ne răpească libertatea, să ne schimbe religia sau vestimentația. Și, odată ce ne-am răcorit un pic, să privim în perspectivă.

A mai existat un moment în istoria recentă care, în ciuda dramatismului său, a adus beneficii României: 11 septembrie 2001. Atacul terorist al lui Osama a grăbit integrarea României în NATO, un obiectiv dorit de zeci de ani, dar care, hai să privim realist, dacă nu exista 11 septembrie, ar mai fi durat până să îl avem realizat.

schengen

Ceea ce se întâmplă acum în Europa cu refugiații sirieni reprezintă acel moment în care, dacă am avea o clasă politică responsabilă, niște lideri cu viziune, ar putea aduce în sfârșit și intrarea noastră în granițele Schengen. Raționamentul e simplu: Europa chiar nu își mai permite o graniță slăbită în România. Ce ar fi de făcut?

În primul rând, dacă tot suntem în zodia consensului, clasa politică să își dea mâna și fiecare să se folosească de apartenența sa politică pentru a face un lobby puternic pe acest subiect. PNL la populari, PSD la socialiști. Apoi, Iohannis să se ducă pe la amica Merkel și să îi explice un pic cum stă treaba. Ponta să dea o fugă pe la Paris și să îi explice lui Hollande de ce nu e bine ca România să mai stea fie și o singură zi în afara Schengen.

Acesta este, poate, ultimul tren pe care România îl mai are pentru a putea cu adevărat să își desăvârșească integrarea în spațiul european.

5 thoughts on “Criza refugiaților – o șansă nesperată pentru România”

  1. Despre ce sansa vorbesti Iancule , despre ce “tren ” vorbesti fratzioare ??? Ai uitat ca-n acest atat d e ravnit “spatiu “n-am fost acceptati nici macar cu viza de flotant ??? Iti faci iluzii gandindu-te la un asa zis lobby pe care l-ar face fie PNL pe langa ” populari ” , fie PSD pe langa “socialisti “…aia n-au treaba cu asa ceva , totul tine doar de “aia ” si daca “aia ” nu vor….UE s e poate pune si-n cur si-n cap ca…tot degeaba !Te-ntreb Iancule , securizarea frontierelor Romaniei pentru ca in acest fel spatiul Schenghen sa nu fie accesibil cui vre a si cui nu vrea , n-a fost facuta de-o firma germana din…Germania evident ? Cine era ministru de interne pe atunci ? Ghici ciuperca cine-i tipul ? N-o fi , actualul vostru coleg de partid ? Bine frate …deja va faceti planuri pe nenorocirile indurate d e niste amarati ? Aaaaa…la anul vor fi alegeri si nu doar in Romania , am priceput !!! 8)

    1. @marian doar am expus o parere personala vizavi de subiect. Chiar cred ca putem iesi cu ceva din treaba asta, nu doar cu 7000 de refugiati gazduiti

      1. Este vorba despre o parere { chiar daca-i personala } foarte pertinenta insa…n-are baza , n-are fundament ! In acest sens l-asi cita pe Moromete , intrebandu-te frate Iancule : ” – Pe c e te bazezi ? ” Nu neg faptul ca , partial ai dreptate insa , din pacate aici nu-i vorba doar despre ceea ce bunul tau simt , cultura , inteligenta ta care te indeamna sa spui ceea ce gandesti . Ai uitat ca suntem doar niste marionete manuite d e niste papusari ?? Cine-s papusarii…ghici ciuperca , cine-s !!! 8)

  2. Pentru a ” nu avea vorbe la proces ” 8) sa sti frate Iancule ca ultimele tale postari au fost de exceptie si…chiar mi-au placut . FELICITARI !!! Fireste si subiectele au fost ca mana cereasca 8) ….

    1. @marian atunci cand cineva imi apreciaza scriitura, nu pot decat sa fiu fericit si sa cred ca nu scriu in zadar. Multumesc, Mariane !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *