Conteaza cu adevarat reciclarea?

Aceasta este o intrebare pe care probabil ti-ai pus-o de multe ori. Va fi vreo diferenta daca pui cateva cutii, hartii si sticle in cosuri colectare selectiva in fiecare saptamana? Raspunsul este un “da” rasunator. Si daca inca nu esti convins, iata de ce!

Daca crezi ca reciclarea cutiilor sau conservelor este doar o alta corvoada inutila, gandeste-te mai bine. Recicland doar o cutie de aluminiu economisesti suficienta energie pentru a alimenta un bec de 100 wati timp de aproximativ 4 ore.

Daca crezi ca nu are prea mult rost in reciclarea sticlei, sa stii ca sticla poate fi reciclata mereu si fara pierderi de calitate. Adauga la asta faptul ca 80% din sticla reciclata este transformata in sticle noi si pentru fiecare 20 de sticle pe care le reciclezi, economisesti aproximativ 2 kilograme de emisii de carbon si vei vedea in timp cat de important este.

Acestea sunt doar cateva exemple, dar, in general, cu cat reciclezi mai multe deseuri, cu atat emisiile de carbon ajung in cantitati mai mici in atmosfera si acest lucru este egal cu o planeta mai sanatoasa, pentru noi si pentru generatiile viitoare. Reciclarea se face in primul rand prin colecatrea selectiva a deseurilor in cosuri gunoi speciale. Aceste cosuri pot fi achizitionate de la magazine precum sanito.ro, unde sunt cosuri pentru colectare selectiva, dar si eurocontainere si pubele pentru deseurile nereciclabile.

 Ce se intampla daca nu reciclam?

Planeta ar putea fi abundenta in resurse naturale, dar in ritmul in care le folosim, acestea nu vor mai exista pentru mult timp. Apoi, exista problema mai multor deseuri care ajung la depozitul de deseuri si mai multe gaze cu efect de sera care sunt eliberate in atmosfera. Daca nu colectam selectiv si nu reciclam, atunci:

Resursele naturale si combustibilii fosili se vor epuiza destul de repede

Estimarile actuale sugereaza ca combustibilii fosili se vor epuiza pana in 2050. Combustibilii fosili sunt folositi pentru multe lucruri, inclusiv pentru fabricarea materialelor plastice, asa ca, daca nu reciclam materialele plastice, trebuie sa tragem din pretioasa rezerva pana la epuizare. Se termina si alte materiale, de la metalele pretioase folosite in electronica pana la lemnul din copacii care dispar rapid din unele paduri ale lumii.

Spatiul pentru depozitele de deseuri se va epuiza

Nu putem continua sa producem tot mai multe deseuri fara a depune eforturi pentru reciclare. Spatiul de depozitare a deseurilor se epuizeaza si, in afara de asta, trimiterea deseurilor la depozitul de deseuri este oricum o optiune costisitoare si nesustenabila.

Mai multe gaze cu efect de sera vor fi eliberate in atmosfera

Gazele cu efect de sera, cum ar fi metanul si dioxidul de carbon, contribuie la incalzirea globala, iar distrugerea muntilor de deseuri din depozitele de deseuri este un factor important. Daca nu reciclam, aceasta problema se va inrautati.

Cum pot recicla mai mult?

Multi dintre noi avem intentii bune atunci cand vine vorba de reciclare, dar unii dintre noi nu reusim sa reciclam mai mult, fie din cauza confuziei cu privire la ceea ce putem recicla, fie din convingerea ca este nevoie de prea mult efort.

Dar reciclarea nu presupune un efort deosebit de mare. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati modul de reciclare:

Reutilizeaza sau recicleaza pungile de plastic. Daca ai acasa un pachet mare de pungi de plastic, fie reutilizeaza-le, fie du-le la un punct de reciclare.

Zdrobeste sticlele de plastic si pasteaza capacele. Aceasta elimina aerul din sticle, creeaza mai mult spatiu in cosul de reciclare si face reciclarea mai eficienta.

Curata elementele reciclabile. Nu pune cutia de carton plina cu grasime in cosul de colectare selectiva, deoarece va provoca contaminare, la fel ca si sticlele, borcanele sau recipientele care contin resturi de alimente. Spala-le si vei evita contaminarea intregului lot de reciclare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *