#Liveblogging #CongresPNL – Parastas sau nuntă pentru liberali, azi?

A fost mereu o tradiție a acestui blog ca, la momente politice importante să încerce să vă ofere toate detaliile care să vă ajute să vă formați o părere proprie și personală vizavi de evenimentele politice care ne influențează tuturor viața.

Congresul PNL de azi vine într-un context cu totul și cu totul special. Este primul congres care îi găsește pe liberali la putere, având toate frâiele conducerii statului. Dar îi regăsește și în perioada unei pandemii severe, care a reușit să scoată la iveală toate hibele și problemele unei societăți care a refuzat constant să evolueze, să acorde importanța cuvenită unor domenii esențiale, precum educația, sănătatea.

Iar la ușă bate și o criză economică ce pare a fi de proporții, cu o Românie îndatorată peste limitele ei de suportabilitate, cu explozii de prețuri, cu venituri din ce în ce mai mici.

După cea mai mizerabilă campanie internă pe care au dus-o vreodată, azi, Ludovic Orban (actualul președinte) și Florin Cîțu (actualul premier) vin în fața a peste 5000 de delegați pentru a le cere votul și promițându-le că unul dintre ei va fi cel care va asigura victoria PNL și la alegerile din 2024. O promisiune cel puțin fantasmagorică, dacă ne uităm la sondajele de acum, cu un PNL care a scăzut sub 20% și continuă să se ducă în jos.

Extrem de așteptată este azi și apariția și intervenția președintelui Klaus Iohannis, cel care, cel puțin de la New York, nu și-a ascuns preferința de a-l avea pe Florin Cîțu partener în ultimii ani ai mandatului său de președinte. Gurile rele spun că, dincolo de simpatii, interesul lui Iohannis este mult mai pragmatic, el țintind funcția de premier după ce pleacă de la Cotroceni.

Update 1:

Discurs Iohannis:

”Klaus Iohannis: ”Nu a fost o campanie internă așa cum ne-am fi dorit. PNL este un partid viu, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, discuții aplicate pe moțiuni și proiecte. Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte grea: să demonstreze, în primul rând, că PNL este în continuare cel mai important partid din România. Să nu uităm că am promis oamenilor 4 ani de stabilitate. România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un vector de construcție pentru națiune.

PNL se află în fața unui test de maturitate. Dacă continuăm așa, riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic. Este nevoie ca guvernul să își asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun, prosper, aici, în țara noastră.

Dragi liberali, eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulți ani cu PNL va continua și va produce multe beneficii pentru România. Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru PNL”.

Ludovic Orban: ”Sunt foarte puține lucruri noi pe care aș putea să vi le spun. Aș vrea să îl rog pe domnul Boc, pe care îl apreciez, ca atunci când mă citează, să mă citeze integral.

Problema mea, astăzi, este legată tocmai de ce a spus Florin Cîțu despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastră, ca și când eu nu aș fi consultat partidul. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîțu să consulte partidul când l-a demis pe Alexandru Nazare. Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al  partidului înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală.

Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea este că suntem acum într-o ecuație aproape imposibilă. Cu cine facem majoritate parlamentară? Credeți că există vreun liberal care vrea refacerea USL?

Avem doar două variante strategice: prima este aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea alianței cu USR. A ajuns să îmi fie din ce în ce mai greu să ies pe stradă, pentru că mi se bate obrazul.

Astăzi nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri. Un președinte al PNL trebuie să fie un bun creștin, să lucreze în jurul moralei creștine. Suntem creștini, fraților!

Eu sunt un garant al unității PNL. Am făcut lucrul acesta și când am avut funcții de conducere, și când le-am pierdut. PNL trebuie să rămâne ceea ce a fost în decursul anilor săi de istorie. Nu poate să inventeze acum o doctrină”.

Update 2:

Florin Cîțu este noul președinte al PNL, cu peste 2800 de voturi (60%), în timp ce Ludovic Orban a avut peste 1800 de voturi (40%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *