România, tu încă mai miroși a ars!

Au trecut 2 ani. 2 ani de când niște tineri, oameni frumoși, visători, au trebuit să ardă ca niște torțe pentru a putea să vedem cu adevărat cât de mizerabil este totul în jurul nostru. Iadul de atunci și-a continuat nestingherit existența pe acest pământ pe care bunicii noștri îl numeau Grădina Maicii Domnului.

Ce poți scrie, ce poți spune, chiar și la doi ani de la #Colectiv? Mai nimic. Mi-aduc aminte și acum clipele de atunci. Cum începusem cu toții, ca într-un ritual atât de macabru, să punem un hashtag cu numărul victimelor. Care tot creștea. Mureau prieteni de-ai noștri, mureau tineri, mureau, odată cu ei, familii întregi care nu aveau cum să își mai revină după așa ceva.

Mai țineți minte cât de tare ne bătea inima în momentul în care s-a anunțat incendiul și am început cu toții să sunăm prietenii pe care îi știam pe acolo, ca să ne asigurăm că sunt bine, că nu li s-a întâmplat nimic? Și cât de ușurați, nedem și necreștinesc răsuflam când ne spuneam: ”Nu m-am dus în seara asta la concert, am avut treabă!”.

Ai zice că, după doi ani, se mai estompează emoțiile, rănile, durerile. Că, vrem, nu vrem, ne readaptăm cu viața. Sau cum s-o numi ea. Nimic mai fals. Chiar și azi, 30 octombrie 2017, România miroase atât de puternic a ars. Este un miros care ne infectează aerul, care nu ne lasă să respirăm. Care ne arde pe interior. Au trecut doi ani și vinovații nu au fost nici măcar judecați. A fost nevoie de 135 de secunde să moară 65 de oameni, justiției române nu îi ajung doi ani să facă o inutilă, dar totuși necesară reparație morală.

Au trecut doi ani și cei care erau la conducerea statului atunci sunt bine mersi și acum. Mai mult, mulți dintre ei, la ora la care inimile noastre vor înceta să bată preț de o secundă, ca un omagiu adus îngerilor arși, vor ciocni strident cupe de șampania în onoarea liderului suprem, Liviu Dragnea. Ce ironie, ce mojicie. Să alegi să îți serbezi ziua de naștere fix în ziua când România, România reală, sinceră, plânge de doliu. Oare tortul lui Dragnea va avea artificii ca la Colectiv?

Ar fi fost frumos să spunem, ideatic, că jertfa acelor tineri a fost cumva răscumpărată de schimbarea radicală pe care a suferit-o România. Că suferința lor ne-a trezit pe noi. Ne-a trezit, doar pentru câteva zile, și apoi, gata. A fost de ajuns. Ca atare, la doi ani de la #Colectiv, avem cu un pat mai mult pentru marii arși în spitalele de la noi, autoritzațiile de funcționare se dau tot pe ochi frumoși, regulile de protecție civilă sunt respectate când vrem noi și cum vrem noi.

România încă mai miroase a ars și nici măcar o ninsoare care să dureze zile întregi nu poate să stingă focul și rănile. Au murit tineri ca noi atunci. Au murit vise, familii, speranțe. Pare atât de nefiresc ca azi să mergi și să aprinzi o lumânare la Colectiv. Să omagiezi niște suflete arse cu foc. Dar acolo este altarul unei bune părți din România. Care se duce către Dumnezeu să îl întrebe cum de a fost posibil așa ceva.

Iar Dumnezeu să ne privească lăcrimând ploaie peste noi, pentru că El ne-ar fi salvat pe toți dacă ar fi putut.

Editorial publicat pe Perfect Imperfecte

2 thoughts on “România, tu încă mai miroși a ars!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.