Civilizație, ordine, rafturi… Store Expert Logistic!

Poate o fi adevărat că tehnologia a început odată inventarea roții, dar ordinea a început odată cu banalele rafturi! Iar fără ordine, nu ar putea există civilizație! Până la inventarea rafturilor, totul se depozita de-a valma, la grămadă. Apoi, un om primitiv dotat cu spirit de observație a observat o adâncitură în pereții unei peșteri – și așa a apărut prima firidă. Apoi în pereții peșterilor au fost scobite altele, acolo unde se putea, adică unde roca era mai moale – calcar, de exemplu.

Când oamenii s-au mai înmulțit, au fost nevoiți să se mute în „peșteri artificiale”, pentru că primele bordeie asta au fost. Problema spațiului de depozitare s-a pus din nou, iar vreunui primitiv care vizitase peștera în care i se născuseră bunicii i-o fi dat prin cap să reproducă firidele naturale din peșteri atunci când și-a construit un bordei nou. În cele din urmă, bordeiele s-au transformat în case, fapt care demonstrează că, între timp, apăruseră și unelte specializate pentru anumite meserii. Dacă unele arme, cum ar fi arcurile și tolbele cu săgeți, ba chiar și unele „articole vestimentare” se puteau agață de cuie bătute în pereți sau de bucăți de lemn cu funcție de cuier, incluse în pereți (care erau din chirpici) în timpul zidirii acestora, acest lucru nu era valabil pentru toate obiectele neceare unei gospodării. Și cum existau deja topoare, cineva o fi avut ideea de a despică trunchiuri de copaci în două sau mai multe fâșii și de a le dispune una deasupra alteia, fixându-le de trunchiuri (tot de copaci, evident!) poziționate vertical.

Pe măsură ce civilizația a avansat și uneltele s-au perfecționat, „tehnologiile de fabricare” a rafturilor s-au îmbunătățit. Printre altele, și pentru că, după apariția scrisului, nevoia de rafturi a fost din ce în ce mai mare, din cauza că nu hârtia a fost primul material-suport pentru cuvântul scris. Sumerienii și popoarele pe care acesitia i-au inspirat – akkadieni, asirieni, babilonieni şi, mai târziu hittiti – obișnuiau să scrie pe turtite de lut. Aceste popoare au creat civilizații și state centralizate, care aveau nevoie de legi și directive pentru a fi guvernate. Și cu cât statul era mai întins, cu atât era nevoie de mai multe documente… Iar acestea nu puteau fi ținute pe jos, unul peste altul, ci trebuiau depozitate cu grijă și, mai ales, în ordine, pentru a putea fi găsite când era nevoie de ele. Arheologii au scos la iveală nu numai bibliotecile regilor asirieni (care, deși erau niște tirani sângeroși, erau și niște mari amatori de literatură), ci și arhivele „Ministerului de Externe” de la Hattushas, capitală Imperiului Hittit. Toate instrucțiunile către ambasadori sau corespondență împăraților hittiti cu alte „capete încoronate” de acum trei milenii și mai bine erau „redactate” pe tăblițe de lut, pentru a căror depozitare era neapărată nevoie de rafturi. Și nici egiptenii, care preferau să scrie pe papirus, material mai fragil și mai pretențios decât lutul, nu se puteau descurcă fără rafturi! Şi nici grecii, și nici românii… Cât de fericiți ar fi fost scribii și arhivării din vremurile de demult dacă ar fi avut rafturi gata făcute, comode și ușor de montat, cum sunt cele de la Store Expert Logistic!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *