Ciobani la Parlament

Îl cheamă Viorel. E cioban. De când îl știu, de mulți ani, dacă coboară o lună, maxim două pe an pe acasă, la ai lui, e un norocos. În rest, viața lui sunt oile. Câteva sute, spre o mie. Se plimbă cu ele pe dealurile Subcarpatice și, din când în când, mai urcă și pe Bucegi.

Viața lui se învârte doar în jurul câtorva elemente: oi, câinii care să le păzească, pășunea care să asigure hrana. Viața de cioban nu e cum ați văzut-o în reclamele cu Ghiță. Nu stă ciobanul cu tableta în mână și ascultă muzică sau se uită la filme. Câți dintre noi am fi capabili să dăm confortul patului de acasă pe o scândură, în cel mai bun caz, sub cerul liber sau într-o dărăpănătură, singur, tu și natura.

protest_61977500

Natură care nu e întotdeauna prietenoasă. Și îți mai aduce în cale și urși înfometați. Sau lupi. Și atunci, singura ta salvare sunt câinii pe care i-ai crescut de mici și care își dau viața pentru stăpânul lor și pentru oile lor. Ca să sperii un urs, ai nevoie de o haită consistentă de câini. Ce să faci cu doi? Cu trei?

Oile românești sunt unele din cele mai căutate peste tot în lume. Numai anul trecut, am exportat câteva sute de mii de capete în țările arabe și China. Motivul e unul cât se poate de simplu: oile românești sunt crescute sănătos, lăsate la pășunat pe toată perioada anului, atâta timp cât condițiile meteo o permit. Iar pășunea românească, ca tot pământul acesta, este una extraordinar de roditoare.

Ciobanul este un om simplu la minte. Bun la suflet. Dar și iute la mânie, mai ales atunci când îi ameninți însăși existența. În acel moment, el nu mai stă la vorbă, iese și își apără avuția. Tocmai de aceea și ceea ce vedem azi în București.

Cei peste 2500 de ciobani care au luat cu asalt Palatul Parlamentului, dacă au spus că nu vor pleca până când lucrurile nu vor fi readuse la normal, atunci așa se va întâmpla. Și asta ar trebui să fie și o lecție pentru tinerii frumoși și liberi, despre cum se face un protest, atunci când e un protest pe bune.

2 thoughts on “Ciobani la Parlament”

  1. probabil ca cei din afara vor sa vinda ciobanilor hrana concentrata pentru perioada cind acestia vor avea interzis la pasunat .in clip Ghita avea tableta si abonament la net acum o sa aiba si hrana pentru animale ultimul ragnet pardon ultimul behait made in germany pe vremea lu” nea nicu circula o vorba /adio kent si cafeluta ma intorc la cal si la caruta acum vorba aceasta rebranduita o sa sune cam asa/adio cal si tu caruta ma intorc la kent si cafeluta.Sa auzim de bine in noul an si sper stimati ciobani ca veti sti sa va impuneti punctul de vedere spre binele nostru si al tarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.