Ce ne spune motivarea CCR? Că ei #rezistă!

A fost începutul de an cu cele mai mari proteste din istoria României. A fost începutul de an în care întreaga societate s-a revoltat, pe bună dreptate, pentru faptul că un partid politic ce a fost votat să conducă pentru binele oamenilor, alegea ca la ceas de noapte să aibă grijă să își scape liderii și partenerii de problemele din justiție.

curtea-constitutionala1

Iar întreaga revoltă populară s-a reunit sub hashtagul #rezist. Pentru că, de mai bine de o lună de zile, trăim cu impresia că noi rezistăm, că noi luptăm, că ne veghem țara. Prin publicarea motivării CCR privitoare la ancheta DNA asupra modului cum a fost emisă OUG 13, azi trebuie să acceptăm un adevăr crud: nu noi, ci ei rezistă.

Și o fac prin toate modurile posibile. Să ne lămurim un pic:

Ce spune CCR?

“Curtea reţine că aprecierea oportunităţii adoptării unei ordonanţe de urgenţă, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, care poate fi cenzurat doar în condiţiile prevăzute expres de Constituţie, respectiv doar pe calea controlului parlamentar (…). Aşadar, doar Parlamentul poate decide soarta actului normativ al Guvernului, adoptând o lege de aprobare sau de respingere. (…) Având în vedere prevederile constituţionale invocate, Curtea constată că nicio altă autoritate publică, aparţinând altei puteri decât cea legislativă, nu poate controla actul normativ al Guvernului din perspectiva oportunităţii actului de legiferare”

Cum traducem?

Să zicem că reprezinți un grup de oameni care au mari probleme cu justiția. Și știi că ai nevoie urgentă de o ordonanță de urgență care să reglementeze niște lucruri în așa fel încât să scapi de pușcărie. Aglomerație, paturi puține, igrasie, mucegai, știm deja de la Șerban Nicolae. Ai Ministrul Justiției la mâna ta, trimiți câțiva băieți peste el în vizită, presiune ca la carte, omul clachează, are și el guri de hrănit. Și, pac, moțiunea apare, este aprobată și publicată.

De aici încolo, motivarea CCR ne spune că DNA, dacă ar avea astfel de informații și ar încerca să afle în ce fel a fost emisă această ordonanță, nu are dreptul să o facă. Ar fi o încălcare a separării puterilor în stat. Doar Parlamentul se poate pronunța asupra oportunității actului de legiferare. Ceea ce nu este greșit. Dar noi nu despre asta vorbim aici.

Când trăim într-un stat funcțional, discuția de mai sus nu ar exista. Fiecare instituție și-ar cunoaște locul și limitele sale, ar funcționa bine și corect pentru a asigura bunăstarea oamenilor ce i-au dus în acele funcții.

Nu este cazul României.

Ce este de făcut?

În mod clar, în acest moment, tabăra anti-justiție din România a primit o imensă gură de oxigen. Nici nu mai au nevoie oamenii de „noaptea ca hoții„ pentru ca să revină cu o ordonanță de urgență pentru a se salva de probleme. Prima impresie ar fi că vor forța și mai mult lucrurile.

Nici de partea cealaltă lucrurile nu stau mai bine. #Rezist abia mai respiră prin piață prin vocea a doar câtorva temerari. Dacă societatea civilă nu își asumă cu adevărat rolul de gardian al unei societăți corecte și drepte, derapajele vor fi majore. Și aproape iremediabile.

Articol publicat pe Știripesurse.ro

4 thoughts on “Ce ne spune motivarea CCR? Că ei #rezistă!”

  1. Mai omule tu nu ai auzit la tv noul slagar la moda in ue ?Sa fie totul cu mai multe viteze .Gata totul este pe duca ,sandramaua are bulina rosie iar consolidarea ei costa o avere deci trebuie daramata fie ca vor sau nu proprietarii .Daca se va duce ue vor fi multe schimbari in tarisoara noastra.Societatea civila pe care o amintesti tu nu axista la modul propriu.ea se formeaza/coaguleaza doar ocazional la o anume comanda eventual politica fiind ccompusa in mare majoritate din figuranti care nu prea stiu ce vor sau vor lucruri ciudate.ehe… daca ar fi avut la vremea ei garda de fier modalitatile de propaganda media actuale….probabil ca legionarii ar fi condus tara si in ziua de azi.Noi acum trebuie sa ne gindim cum sa ne gestionam resursele pentru a recladi din nou industria Romaniei.Restul sunt povesti parlamentare sau cum ar spune nenea Iancu rahat cu apa rece

  2. Conteaza cumva daca te inchini spre vest sau spre est?Conteaza cumva limba oficiala vorbita in colonie?Cei care cu adevarat conteaza suntem noi si tara noastra.Eu as schimba sintagma rezist cu alt cuvint spre exemplu contez.Noi ,poporul roman rezistam pentru ue? sau contam pentru ue? Uite aceasta este intrebarea.Pentru a nu se duce sandramaua ue ar trebui sa permita construirea a cit mai multor fabrici aici in europa pentru a da de lucru tinerilor frumosi si liberi care se zbenguiesc prin piete.Solutia pentru viitorul europei este sa ia nastere o mini globalizare numai pentru europa si care sa excluda china ca producator de marfuri .Daca nu se reuseste acest lucru inseamna ca toata constructia europeana este neputincioasa in fata Rusiei ,Chinei si Turciei si isi merita numele de sandrama.Pierdem timpul cu discutii sterile despre coruptie iar chinezul isi vinde marfa tacticos la buticul din colt si ride in barba precum un ovrei multumit de afacerea facuta .Suntem de tot risul .In ultimii zece ani europa nu a facut mai nimic pentru cetatenii ei dar impune loialitate acestora precum un feudal din vremea inchizitiei

    1. @MARIAN Nici China nu o duce așa de bine precum spera. Sunt semnale de încetinire a creșterii economice și pe acolo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *