Ce ar trebui sa stim despre fateta ceramica atunci cand apelam la aplicarea ei

Fatetele din ceramica sunt asemanatoare cu niste scuturi subtiri din portelan care acopera doar partea din fata a dintilor. Ele reprezinta o solutie permanenta pentru a schimba sau imbunatati imaginea dintilor patati, taiati, rupti sau inestetici. Cel putin doua sesiuni la cabinetul stomatolog sunt necesare pentru efectuarea etapelor clinice si tehnice necesare pentru realizarea fatetelor ceramice.

Ca multe proceduri dentare, initial trebuie luate amprente dentare, dar si in timpul sau in unele cazuri chiar si dupa ce s-a realizat fateta ceramica. Amprentele dentare luate la inceputul procedurii sunt utilizate pentru a crea un model al dintilor. Modelul ajuta tehnicianul dentar sa realizeze fatetele finale sau sa faca o simulare. De asemenea, o ceara speciala poate fi folosita pentru a obtine fatete provizorii pe care pacientul le va purta pana cand vor fi realizate cele ceramice.

Charles L. Pincus a fost primul care a descris aceasta tehnica a acoperirii dintilor patati cu fatete, pentru prima data in anii 1930. Pincus a folosit aceasta metoda pentru schimbarea aspectului dintilor, vizand in special actorii din timpul filmarilor. Rezistenta acestor prime fatete a fost, totusi, limitata la cateva ore, deoarece la acel moment nu era disponibil niciun sistem ceramic fiabil si bine montat, si nici tehnologii de lipire fiabile.

Fatetele ceramice au devenit o caracteristica de top in stomatologia de restaurare. Fatetele ceramice se bucura in continuare de un loc privilegiat chiar si in zilele noastre, numai dupa ce s-au indeplinit mai multe preconditii importante. Aceste preconditii au fost: introducerea tehnicii de gravare a acidului de catre M.G. Buonocore la mijlocul anilor ’50, dezvoltarea materialelor de lipire pe baza de bisfenol glicidil metacrilat de catre RL Bowen si, in acelasi timp, stabilirea unor procese de gravare adecvate pentru ceramica dentara pe silicat si utilizarea agentilor de legare cum ar fi agentul de cuplare cu silan.

In fazele initiale, fatetele au fost produse in principal folosind tehnologia de sinterizare pe o folie de platina sau o matrita refractara, dar tehnicile de presare si proiectarea asistata de computer, precum si fabricarea asistata de computer (CAD / CAM ) au devenit curand disponibile, iar cererea pentru aceasta procedura continua sa creasca. Rezistenta materialelor utilizate a fost imbunatatita semnificativ in ultimii ani prin introducerea de noi tipuri de ceramica.

Rata mare de rezultatele clinice pozitive pe termen lung a dus la o extindere constanta a gamei de indicatii, ajungand chiar pana la reevaluarea contraindicatiilor anterioare, fiind luate in considerare noi domenii de aplicare. Pe acest fundal, fatetele ceramice au reusit sa-si piarda reputatia de adjuvanti pur estetici de-a lungul deceniilor, devenind o alternativa serioasa de tratament pe langa tipurile de restaurari clasice si mult mai invazive. Astazi fatetele ceramice sunt, de asemenea, folosite pentru a restabili biomecanica dentitiei, pentru a stabili o functie adecvata, pentru a masca dintii tratati endodontic extrem de decolorati si pentru multe alte scopuri.

Fatetele ceramice au pereti mult mai subtiri decat restaurarile clasice ale coroanei, unele dintre ele necesitand doar proceduri aditive. Comunicarea in cadrul echipei stomatologice este, prin urmare, esentiala, fie in ceea ce priveste nuantele, fie in ceea ce priveste selectia celui mai potrivit material ceramic cu tehnici de pregatire, productie si adeziv adecvate.

Cu toate acestea, rata de supravietuire a fatetelor ceramice este influentata de numerosi parametri, inclusiv grosimea smaltului disponibil, materialul utilizat, designul preparatului, functia si ocluzia dintelui, gradul de distrugere prezent si vitalitatea dintelui pentru fi tratat, precum si nivelul de experienta al echipei de restaurare.

Iata care sunt principalele caracteristici ale procesului de aplicare al fatetelor:

Alegerea culorii

Alegerea nuantei este un pas important. Nuanta finala este determinata de cerintele pacientului si de recomandarile medicului. Medicul va tine cont de dorinta pacientului de a avea dinti mai albi, dar si de tonul pielii, precum si de dintii vecini, care trebuie sa fie placati cu fatete. Rezultatul final ar trebui sa fie cel al dintilor naturali, atragatori, impecabili. O vizita la cabinetul stomatologic ar putea fi necesara, deoarece analiza culorii poate fi facuta diferit pentru fiecare pacient.

Pregatirea dintilor

Fatetele din ceramica necesita un sacrificiu minim de smalt pe suprafata dintelui. Pregatirea dintilor depinde de tipul fatetei utilizate, de pozitia dintelui sau de metoda de preparare a agregatelor. De asemenea, in timpul procedurii, anestezia poate fi sau nu necesara. In cazul dintilor ce necesita o sacrificare minima a smaltului dintilor sau in cazul dintilor cu tratamente de canal, anestezia nu este recomandata.

Fatete provizorii

Fatetele provizorii sunt concepute pentru a proteja dintii de sensibilitatea ulterioara a preparatului si pentru a satisface factorul estetic in perioada necesara pentru realizarea fatetelor finale. Ele vor semana cu dintii naturali, dar nu vor fi la fel de estetice ca cele din portelan. In perioada intermediara, in care pacientii poarta fatete provizorii, exista mai multe contraindicatii:

-sa nu muste sau sa mestece alimente dure;

-sa evite guma de mestecat sau alimentele lipicioase;

-sa nu sparga produsele nealimentare cu dintii;

-sa nu-si roada unghiile;

Un zambet nou

Fatetele se fac la 7-10 zile de la luarea amprentei. Cimentarea fatetelor este un pas important care presupune gravarea atat a suprafetei dentare, cat si a interiorului fatetelor. Cimentul este plasat in interiorul fatetei, iar acesta din urma este asezat pe dinte. Polimerizarea cimentului este necesara pentru consolidarea acestuia. Excesul de ciment este indepartat din dinti.

Ingrijirea fatetelor

Desi fatetele sunt concepute pentru a permite pacientului sa le foloseasca ca dinti naturali, trebuie luate masuri de precautie. Muscarea directa din alimente dure, precum si deschiderea sau spargerea obiectelor nealimentare pot duce la ciobire si rupere. Fatetele ceramice rezista pana la 10-15 ani. Cu toate acestea, curatarea si verificarile periodice sunt necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *