Indiferent de anotimp, în Sebeș găsești un prieten: Leul de Aur (P)

Vara asta am hotărât să călătoresc cât mai mult și ce puteam alege mai frumos pentru începutul unui jurnal de călătorie decât minunata Românie? Și ca să nu ratez nimic, am luat județele în ordine alfabetică, așa că am început cu Alba.

Județul Alba este situat în partea centrală a României, în regiunea Transilvaniei și are ca reședință de județ orașul Alba-Iulia. Acest județ se învecinează cu județele Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara, Vâlcea, Sibiu și Mureș. Se află pe malul drept al Mureșului iar relieful este predominat de regiuni înalte de podiș, deal și munte, un sfert din suprafața acestuia fiind ocupată de podișul Târnavelor, un punct turistic important, care oferă o lecție de istorie fiecărui trecător, începând din paleolitic, trecând prin antichitate și perioada medievală și până în prezent. În satele din zona pot fi vizitate mai multe atracții turistice, precum castele, biserici și mânăstiri.

Odată ajunși în Alba, prima atracție turistică este chiar reședința județului, orașul Alba-Iulia. Încărcat de istorie, acest oraș se bucură de una dintre cele mai frumoase cetăți din România. În antichitate, pe locul actualei cetăți se afla Castrul Roman Apulum. An de an, în incinta cetății Alba Carolina se organizează diverse festivaluri cu tematică istorică, unde pasionații de istorie reconstituie cele mai importante războaie din antichitate, oferind lecții de istorie interactivă pentru toate vârstele. Dar Alba nu oferă doar atât: atestări mai târzi, de pe vremea marilor domnitori, ne dezvăluie un oraș greu încercat, dar puternic, care și-a păstrat până în ziua de azi domnia și frumusețea. Evenimente importante, precum Marea Unire, au fost și vor rămâne mândria neamului românesc. De menționat, pe lângă minunata cetate, sunt cele două catedrale: Catedrala Încoronării, unde au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria, ca regi ai României și Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, unde se află mormântul lui Iancu de Hunedoara, precum și Biblioteca Batthyaneum, unde se află un fragment din Codex Aureus. Acesta conţine evangheliile după Matei şi Marcu. Fragmentul se completează cu cel de la Biblioteca Apostolică Vatican din Roma, care cuprinde evangheliile după Luca şi Ioan.Coperţile 1 şi 4, sunt lucrate în fildeş şi se găsesc în Londra şi Roma.

leul

Am hotărât să ne cazăm în Sebeș, la un hotel cu istorie, pentru că asta căutăm-istoria țării-așa că am lăsat Alba în urmă și Sebeșul la urmă, și ne-am îndreptat spre Peștera Scărișoara.

La aproximativ 100 de kilometri distanță de Alba se află cel mai mare ghețar subteran din România, Ghețarul de la Scărișoara, din munții Apuseni. Acesta are o vechime mai mare de 4000 de ani la bază, deși, pe timpul verii, își pierde aproximativ jumătate din volum. Iarna, revine treptat la forma inițială și gheața acoperă straturile vechi, păstrând astfel baza intactă. Însă acest ghețar nu este singura atracție a peșterii, aceasta fiind înfrumusețată de stalactite, stalagmite și perdele de gheață care îmbracă pereții peșterii în cel mai frumos mod.

Sala-conferinta

Dealul cu melci și vârful Găina sunt alte două atracții turistice de vizitat în Alba. Pe dealul cu melci se găsesc fosile marine vechi de 60,000,000-80,000,000 de ani, din Jurasic. Se spune că pe locul actualului deal se afla o mare, Tethis, iar odată cu dispariția ei, cochiliile melcilor s-au pietrificat în stânci.

La mică distanță, vârful Găina ne bucură privirea cu o cascadă de aproximativ 18 m, iar târgul de fete și crucea Iancului se afișează semețe în drum. Legenda spune că muntele Găina și-a luat numele de la o găină care, o dată pe an, cobora la Crucea Iancului, se transforma în zână și oferea un ou de aur tinerilor căsătoriți. Într-un an, însă, s-a întors în cuib și nu a mai găsit ouăle, furate fiind de oameni. Atunci s-a transformat înapoi în găină, a zburat în Roșia Montană și e încă așteptată la fiecare serbare a Sfântului Ilie. Despre fetele de la târg se spune că toate și-au găsit bărbatul potrivit după ce s-au cântărit cu zestrea lor, la târgul de fete. Acesta era cunoscut peste hotare, „Târgul de fete” de pe „Muntele Dragostei”.

La întoarcere, am vizitat Râpa Roșie, o arie protejată, cu aspectul unui perete înalt și erodat, un peisaj spectaculor în lumina apusului de soare. Frumusețea și impozanța afișată, cu care natura a lucrat de-a lungul timpului, ne afișează o diversitate de plante neîntâlnite în alte zone ale țării, specii rare sau pe cale de dispariție, protejate prin lege.

Odată întorși în Sebeș, am păstrat toată încântarea lecțiilor de istorie când ne-am cazat la cel mai vechi hotel din Sebeș, construit în perioada medievală, în anii 1400, renovat ulterior. Camerele de trei și de patru stele mențin aerul sofisticat al burgheziei, în timp ce preparatele îți încântă privirile. Am ales acest loc plin de mister și eleganță pentru că era locul ideal cu care să încheiem o zi memorabilă, cu un pahar de vin și un apus de vis.

Hotel Leul de Aur va fi mereu recomandarea mea de cazare în Sebeș, pentru că păstrează euforia nopților de vară și istoria locui în fiecare colțișor. Localizat pe Strada Lucian Blaga, nr. 8, Hotel Leul de Aur vă oferă o experiență unică în zona, care merită încercată și păstrată în amintiri și poze. De aici va începe călătoria noastră către alte locuri pline de istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *