Care bombă va exploda în mâinile premierului Tudose?

Prima jumătate de an a guvernării PSD poate fi caracterizată, fără teama de a greși vreun pic, ca una a gafelor majore, a unui haos de comunicare și, mai ales, a unei agende secrete care a răsuflat mereu în spațiul public cu doar câteva zile înainte ca lucrul respectiv chiar să se întâmple.

Despre guvernarea Grindeanu nu mai are rost să vorbim. Epilogul ei s-a văzut, oricât au încercat cei de la PSD să salveze situația, nu prea le-a ieșit. Iar un mare ”merit” pentru acest lucru revine și noului guvern, condus de Mihai Tudose, cel care ar fi trebuit să repună pe drumul corect și să accelereze măsurile de guvernare întârziate de ”omul serviciilor”, Sorin Grindeanu.

Chiar, mai țineți minte de cele 3 măsuri pe zi care trebuiau implementate ca să fim la termen cu programul de guvernare? L-aș întreba pe Liviu Dragnea într-o conferință de presă despre ele. Va fi funny.

Dar, să revenim la ceea ce ne interesează acum, și anume, care bombă va exploda în mâinile premierului Tudose și când? Despre când, cel mai probabil că, odată reveniți din concediile de vară, odată ce căldura se va duce, așadar, din septembrie, românii își vor muta din ce în ce mai mult atenția și pe ceea ce face guvernul și mai ales, pe mișcările din Parlament, care va reveni din vacanță și el, pentru o nouă sesiune parlamentară.

Despre ce, aici este mult de vorbit, pentru că, practic, nu există o zonă din spectrul social, economic, juridic, care să nu fie, în aceste momente, ca un butoi cu pulbere.

SOCIAL

– Încet, dar sigur, marasmul promisiunilor fără acoperire făcute de PSD în campania și urmate de niște decizii aberante luate în cel mai heirupist mod, se apropie de decont. Deja mișcările făcute în această perioadă cu pensiile speciale, problema pilonului doi de pensii privare, plafonarea indemnizațiilor pentru mame, ne arată că, deși la nivel public declarațiile privind creșterea economică (total nesustenabilă, bazată doar pe consum) este literă de lege pentru comunicatorii PSD, în spatele ușilor închise, veștile sunt din ce în ce mai proaste. Și, ce să vezi, vor trebui să înceapă să le spună oamenilor despre ele. Unde mai pui că vine și iarna, lumea începe să își facă probleme cum să treacă cu bine de ea, provizii, calcule despre scumpiri. N-ai vrea să fii în locul lui Liviu Dragnea atunci.

ECONOMIC

– Așa cum am scris mai sus, avem de-a face cu două lumi diferite. Una pe care o clamează comunicatorii PSD în orice moment, alta, pe care o vedem în toate informările venite dinspre instituțiile europene. Ce ne spune PSD: că avem creștere economică, că se fac investiții, că oamenii primesc bani mai mulți, că vin și fonduri europene, că deficitul este în regulă. Ce ne spun cifrele? Că suntem vai mama noastră. Deficitul este cu mult depășit, atragerea de fonduri europene începe cu 0, ceva, bula imobiliară este din ce în ce mai periculoasă, încasările la buget sunt la niște valori pe care nici cei mai pesemiști nu o prevedeau. Că banii pe care îi aruncă Olguța Vasilescu peste tot se pierd într-o inflație în creștere și ea. Suntem aproape de un derapaj economic fără precedent? Dacă inconștiența PSD continuă, da, vom fi.

JUSTIȚIE

– Să nu credeți nicio clipă că PSD și toți cei din jurul lor, aliații lor, au uitat de justiție. Am avut cea mai concludentă dovadă în vorbele  lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care, chiar și acum, în perioada vacanței a readus în spațiul public tema grațierii, anunțând că legea va intra în dezbatere publică la 1 septembrie. Pe lângă toate acestea, modificările la legile justiției sunt și ele pe ultima sută de metri, Laura Codruța Kovesi pare a fi ultima redută ce nu a căzut și zvonurile sunt că și pentru ea s-ar fi aranjat un troc avantajos. Rămâne de văzut. Cert este că ziua începe să scadă iarăși și ne putem trezi din nou cu un #noapteacahoții.

BISERICA ȘI REFERENDUMUL COALIȚIEI PENTRU FAMILIE

– Am lăsat la urmă aceste două fitile care, culmea, deși nu țin direct de premierul Tudose și de PSD, s-ar putea să fie cele mai periculoase dintre toate. Toamna aceasta vine cu accelerarea demersurilor pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituției și redefinirea familiei. Spiritele sunt deja încinse în ambele tabere, radicalizarea este la cote maxime, ar putea fi nevoie doar de o mică scânteie care să ducă lucrurile pe un drum nedorit de nimeni. Sau, cel puțin, de nimeni înțelept, care înțelege unde s-ar putea ajunge. BOR își dă și ea, ca instituție, examenul major al acestor ani, odată cu Sinodul din 17 – 18 august, când, o părere personală, vom asista la o decapitare majoră a actualei conduceri sinodale dar și cu o schimbare radicală a statutelor bisericești.

Contextul internațional nu este nici el de lăsat deoparte, dar despre asta vom scrie în altă zi, mult mai detaliat. Și aici bătălia este extrem de interesantă. Urmează vremuri extrem de tulburi, cam asta se simte în aerul acesta sufocant de cod roșu, iar clasa politică românească nu pare pregătită să le facă față. Cu toate acestea, dacă este să vorbim în termeni de pariuri, cea mai pariată dilemă este: ”Care dintre Dragnea și Tudose vor supraviețui acestei toamne?”

Editorial publicat pe Știri pe Surse

2 thoughts on “Care bombă va exploda în mâinile premierului Tudose?”

  1. Psdeul nu v-a supravietui acestei toamne .nu trebuie sa supravietuiasca.Oamenii lui vor trece la pnl si lucrurile rele se vor repeta sub alta infatisare.Guvernantii vor jupui si mai rau oamenii ,lucru cam riscant avind in vedere evenimentele internationale.Ma intreb daca ar fi un razboi pe cine si pe ce naiba s-ar baza guvernul si daca tara asta ar avea o lingura de ciorba si un pesmete pentru toti locuitorii ei ? eu cred ca in caz de doamne fereste ceva, tehnocratii o vor sterge cu valizele iar norodul o sa crape de foame .Ajutor in caz de razboi probabil ca vom vedea numai in filmele lui Nicolaescu .Ei isi bat joc de noi pe timp de pace …..pe timp de razboi Tudose si Psdeul cred ca o sa ne dea cu flit.Concluzie :guvernantii oricare ar fi acestia sunt sfatuiti de aliatii nostrii sa taie resurse de la gura poporului pentru a plati acei nenorociti de 3% pentru inarmare globala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *