Cafeaua noastră cea de toate zilele

Orașele lumii se trezesc în ceștile de cafea care, zi de zi, noapte de noapte, împânzesc Pământul, privind leneșe (poate și indiferente) mișcarea sa de rotație. Despre Voltaire, de exemplu, se spunea că reușea să bea 40 de cafele în fiecare zi. Balzac ajungea la 50 de cafele zilnic. Pe toate continentele, cafeaua face parte dintr-o obișnuință dulceagă sau amară, ori ritualuri ale grației, aromei puternice și regăsirii tihnei. Cafeaua alungă oboseala, sporește concentrarea, dă senzația de trezire și rezistență, dar are și gusturile ei inconfundabile, iar variantele moderne, băuturile diverse bazate pe boabele de cafea, oferă contemporanilor plăceri diverse greu de întrecut. Așa cum băutorii de ceai ori care apreciază anumite băuturi alcoolice, își creează un întreg stil de viață în jurul lichidului pe care-l beau, așa și împătimiții cafelei pun înaintea oricărei zile o ceașcă aburindă din sortimentul preferat.

IIIA

Poate că una dintre cele mai importante puteri secundare ale cafelei își are obârșia în aerul și frenezia cafenelelor orientale; locuri ale discuțiilor pătimașe, dar și capabile să adăpostească liniștea literaturii ori a muzicii, au instituit sentimentul regăsirii între oameni, ceea ce astăzi descriem mai concis printr-un concept arhicunoscut – socializare. La o ceașcă de cafea se discută și astăzi, în mai toate colțurile lumii, și durerile, și fericirile, se înlesnesc apropieri între oameni și, dincolo de beneficiile acesteia asupra psihicului, are și o latură simbolică. Cafeaua a fost încă de la început, mai ales când au apărut primele cafenele europene, un elixir care a adunat oamenii, lăsându-i să se bucure atât de aroma ei, cât și de micile desfătări ale vieții. De la intelectuali, la diverse personalități din domeniul culturii, la genii ori ,,simpli” oameni, cafeaua și-a câștigat pentru totdeauna locul în lume, traversând istoria ei unică, de la ibric la…. espressor.

Întotdeauna mi-a plăcut să-mi pregătesc cafeaua acasă, deși în cafenelele selecte, întotdeauna cafelele au o aromă neasemuită. Mai ales în această perioadă generată de pandemie, am avut șansa, de-a lungul deselor pauze de la muncă, să experimentez diverse sortimente de cafea și să mă opresc asupra unora care-mi descriu zilele, în funcție de stare, volum de muncă. În primul rând, este vorba despre inconfundabila Davidoff Café Crème boabe, pe care o macin dimineața și împânzesc toată casa cu aroma proaspătă, puternică. Boabele prăjite cu atenție conferă acestei cafele Arabica rafinament și putere. Este ideală pentru zilele în care mă așteaptă diverse deadline-uri pe care le-am depășit.

III B

Apoi, este vorba despre Cafeaua Piacetto, pe care am descoperit-o, anul trecut, absolut întâmplător. Mergând pe linia cafelei italiene autentice, Piacetto are un gust dulceag. Boabele sale vin tocmai din Brazilia, ceea ce mi-a permis să-mi îmbogățesc privirea de ansamblu asupra finețurilor pe care gusturile le au, în funcția de zona de proveniență. Intervine, și-n cazul cafelei, ca și a vinului, și a tuturor băuturilor sofisticate, necesitatea unei deprinderi a gustului, pentru a vedea subtilitățile diferențiatoare.

Și, nu în ultimul rând, cafeaua decofeinizată Pellini, care m-a surprins prin finețe, fără nicio urmă de aciditate. Cu ajutorul webcoffee.ro, office@webcoffee.ro/0726, 788 555 am întotdeauna posibilitatea să cumpăr la prețuri avantajoase cafea de calitate, pe care s-o prepar în confortul propriei case, dar să o beau ca și cum aș fi în cele mai fastuoase și de renume cafenele din lume. Îmi pot imagina ușor acest lucru, având în vedere că în ceașcă se odihnește întotdeauna cea mai bună cafea!

IIIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *