Buni la toate

Cred că fiecare din noi s-a visat sau, mai mult, chiar și-a exersat abilitățile de om bun la toate în casă, care schimbă becuri, pune siguranțe, dă cu vopsea și tot ce mai e nevoie. Și, dacă stăm să ne gândim, nu e un lucru rău să te pricepi la câte ceva, pentru că nu întotdeauna vei avea alături vecini care să te salveze.

Românul se împarte în două mari categorii: cei care nu știu să facă nimic și cei care cred că le știu pe toate. Pe primii îi recunoaștem foarte ușor: vin și îți bat la ușă pentru orice mică chestie: vecine, mă ajuți și pe mine să schimb becul de la baie? Vecine, cum fac să setez termostatul? Auzi, vecine, te pricepi să dai cu vopsea? Vecine, ajută-mă și pe mine să schimb siguranțele astea..și tot așa. Sunt genul de oameni care preferă să lase altora responsabilitatea oricărei lucrări, nu neapărat din neștiință, ci, cred eu, mai degrabă pentru a putea da mai ușor vina pe alții dacă nu iese bine.

image

Cealaltă categorie este a celor care cred că le știu pe toate. Aceștia sunt genul de oameni care, indiferent de ce e de făcut, vin, te dau la o parte și te asigură că știu ei cum se poate. Și așa se apucă în mijlocul dimineții să dea cu bormașina găuri, distrug stâlpii de rezistență din casă pe motiv de reamenajare sau ard curentul în toată casa, pentru că, nu-i așa, le știu ei pe toate. Eu, unul, am fost ferit o perioadă de aceste impulsuri de atoateștiutor, numai că, atunci când e nevoie, pot și vreau să ajut. DA, chiar dacă e vorba de văruit, de dat cu vopsea ignifugă, de instalat, de reparat. Pentru că și astfel de lucruri te ajută să te dezvolți ca om.

Unul din lucrurile rele pe care tehnologizarea tot mai puternică le-a făcut omului este că l-au transformat dintr—o persoană capabilă de orice întru-un dependent de mașinării, de chestiuni robotizate. Tocmai de aici și panica aceea incredibilă legată de Apocalipsă și de cum lumea se va cufunda într-un haos total în momentul în care, de exemplu, ne vom confrunta cu căderea sateliților, cu cea a curentului și practic, toate aparatele de care sunt atât de dependenți acum vor deveni inutile și noi va trebui să revenim la începuturi și să ne descurcăm cu mâinile goale și cu mintea noastră. Aici să vezi durere :)

Cred cu tărie că cei mai protejați de genul ăsta de apocalipse sunt oamenii de la țară, cei care sunt cei mai mult în comuniune cu natura și pentru care tehnologia e mai mult un rău decât un bine. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *