De mult îmi doream să scriu despre acest subiect. Mai ales observând spațiul virtual unde se întâmplă mai nou majoritatea lucrurilor din societatea românească. Nu cred că greșesc dacă spun că avem de-a face cu două Românii. La câteva săptămâni de momentul aniversării Centenarului, asta nu sunt deloc încurajator sau vesel. Dar este cu adevărat o realitate.
Nouă ne place să vorbim despre România noastră, iar lor le lăsăm o Românie pe care o repudiem. România noastră este una a elitelor, a oamenilor amuzanți, spirituali, a celor care sunt mânați de ideea de justiție, dreptate, libertate pentru a face orice, oricând, oriunde, în numele unui viitor luminos.
România noastră creează evenimente după evenimente pe Facebook, participă la viața societății, aleargă la maratoane, postează mesaje motivaționale de ar ridica și un mort din groapă, împrăștie veștile bune cu viteza luminii. Bula noastră (îi spun așa pentru că, prin modul după care funcționează algoritmul Facebook, mă aflu și eu în ea) își artă limitările mai ales dacă o privim din perspectivă politică și dacă ne raportăm la ultimii, să zicem, 2 ani. Așadar, intervalul 2016 – 2018.
Bula Facebook este România unde PSD ar fi trebuit să piardă alegerile din 2016, dar toți cei din ea credeau că social democrații au pierdut deja și nu s-au mai prezentat la vot. A ieșit în schimb România reală și i-a pus lui Dragnea în mână o putere fără precedent.
Bula Facebook este cea care a scos oamenii în stradă odată cu OUG13 din ianuarie 2017, dar, încet, încet, numărul celor din stradă a scăzut și protestele s-au mutat în bulă. Și dă-i și luptă, cu share, cu like, cu toate armele comunicării virtuale. Bula Facebook a devenit de interes și pentru cei care manipulează și manevrează din umbră România. Așa apar valize pe câmpuri cutreierate de țărani, așa se transmit informații mai întâi prin anumiți comunicatori ai bulei și abia apoi pentru restul plebei. Funcționează acest lucru?
Cu părere de rău, răspunsul este nu. Deși rețelele sociale, mai ales Facebook, numără în România peste 10 milioane de conturi, impactul real în această bulă a comunicării este aproape nul. Și de aici intervine cea de a doua România: România offline. Este fix România căreia i se adresează un partid precum PSD. Este România pe care o manipulez nu cu like-uri, ci cu bani, fonduri, privilegii. Este România care poate nu are buzz pe Facebook și Instagram, dar care se încolonează răbdătoare la vot oricând este nevoie de ea. România offline, hulită și scuipată de România online, este cea care dă tonul viitorului României în an centenar. Iar cel mai bun slogan al ei este: ”Tot înainte, căci înainte era mai bine!”.
Cu doar două săptămâni înainte de Centenar, România și-a pierdut identitatea de stat unitar, indivizibil. Suntem atâtea Românii că mai degrabă ajungem să fim o multitudine de insule fără nicio conexiune. Și atunci, pentru ce mai sărbătorim Centenarul?
Sursă foto: reacții.ro