București, capitala culinară

Bucureștiul, dincolo de a fi capitala economică, politică și socială a țării, a strâns în jurul său și multe lucruri frumoase, care l-ar putea face foarte ușor una din cele mai vizitate capitale europene, dacă ar fi cu adevărat un oraș îngrijit, respectat, nu numai de cei care sunt puși să facă asta, ci și de noi, cei care trăim în el, de cei care l-am transformat în noua noastră casă.  Dar, pentru asta, ai nevoie de investiții, de seriozitate, de refacerea infrastructurii, de un primar care să nu ne ia la mișto la fiecare sesiune de alegeri cu autostrăzi suspendate sau alte bazaconii.

Am avea nevoie de un primar și de niște autorități care să se preocupe de restaurarea vestigiilor istorie, de mai buna punere a lor în evidență și nu de distrugerea lor. Și am tot avea nevoie de multe lucruri, dar, da, trăim în România și sunt slabe șanse să se schimbe ceva prea curând.

Nu mia este un secret pentru nimeni faptul că, atunci când vin la noi, străinii și nu numai ei, sunt fermecați de stilul nostru de viața,de modul cum ne distrăm, de frumusețea româncelor și de bucătăria noastră tradițională. Nu este om care să fi gustat vreodată din sarmalele noastre, din faimoșii noștri mititei, cei pentru a căror supraviețuire am dus lupte grele chiar și cu Coana Europa sau din ciorbele noastre și care să nu fi căpătat dependență fața de toate aceste delicatese culinare.

image

Iar asta ni se întâmplă și nouă, celor care ne duce viața zi de zi pe aici. Eu, unul, am locurile mele preferate din București, pentru diverse mâncăruri tradiționale. Cei mia buni mici, la Cocoșatu, cea mia bună ciorbă de burtă, am mâncat-o la cantina unui fost job al meu, era efectiv ca la mama acasă. Iar cea mai bună musaca sau piept de pui în sos de smântână, numai la ”La Mama”.

Și ca mine, sunt sigur că fiecare din voi are aceste preferințe ale sale. Unele care, la fel ca tradiția populară a noastră, s-au transmis prin viu grai și au ajuns astfel adevărate valori locale. Care acum se regăsesc și pe un site complet, un loc de unde îți poți alege locul preferat pentru orice eveniment din viața ta. Nunți, botezuri, aniversări, evenimente corporate, toate sunt doar la un click distanță. Dacă te gândești să dai o petrecere și cu mult zgomot, muzical, nu de alt fel :P , o simplă căutare după dj bucuresti și gata, lucrurile s-au rezolvat.

Sincer, dacă aș avea această posibilitate, aș introduce un circuit turistic culinar în România, să îi duc pe oameni să guste toate bunătățile fiecărei zone istorice de la noi. Pentru că, dincolo de frumusețile naturale a patriei noastre, de frumusețea tradițiilor noastre, avem și o bucătărie care chiar ar merita să fie mult mai cunoscută și apreciată. Căci nu degeaba show-urile culinare gen Masterchef sau Junior Top Chef fac furori în ziua de azi, dovedindu-ne că, dacă trecem de hopul fiertului de ou, după aceea devenim adevărați artiști culinari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.